Nagy tűzifa teszt
Magazinunk lételeme a közszolgálatiság. Ahogy egyre hűvösebbek a reggelek, szerkesztőink álma egyáltalán nem volt nyugodt, hiszen sötétszürke, kongóan megfoghatatlan bizonytalanságban hagytuk kályhával fűtő olvasóinkat a tűzifa piacon fellelhető fűtőanyagokkal kapcsolatban. E hiányosságunkat pótoljuk ezennel a saját és méginkább az önök nyugodt álma érdekében. Jön a nagy tűzifa teszt!
Dolgozatunk készítése során összesen hat, a piacon legelterjedtebb tűzifa tulajdonságait vettük górcső alá, hiszen nagy valószínűséggel önök is ezek valamelyikével fűtenek majd, ha szükséges lesz. Eltekintettünk azonban az olyan alternatív tüzelőanyagoktól, mint a bontott faanyag, törött raklap vagy pedig a gumicsizma.
Csertölgy: (fűtőérték: 16,8 MJ/kg)
Szépen hasogatott és tisztességesen kiszárított, kiváló
minőségű fát kaptunk a tesztre, amely ennek megfelelően alig szálkás, kellemes
tapintású volt, jól látható évgyűrűkkel. Első kóstolásra kicsit kemény ugyan,
de nagyjából 40 perc rágcsálás után, a nyállal elegyedve massza szerűvé válik,
és fokozatosan megjelenik a jellegzetes barrique íz is. Leginkább vadételek
kísérőjeként, vörösborokhoz ajánljuk.
Ízlésesen tálalt gyertyán
Gyertyán: (fűtőérték: 15,8 MJ/kg)
Semleges szagú, súlyos, rusztikus tapintású, gusztusos fa.
Nem csoda, hogy több helyen őrizni kell a fáskamrát, hiszen a nassolók egyik
kedvence, az értelmiség körében nagy favorit. A harapás maga komoly küzdelem,
de megéri, hiszen ízben csodás jutalom vár: kellemesen fanyar, szálas, igen
tartalmas csemege.
Bükk (fűtőérték: 16,6 MJ/kg)
Tesztünk alanyait egyenesen a Bükk-hegységből kaptuk.
Megfelelően hasogatott, előkelő kiállású faanyag várt minket a dobozban.
Rendkívül száraz tapintású, rücskös, a szó nemes értelmében. Egy ünnepi vacsora
mindhárom fogását könnyedén elkészíthetjük belőle. Ha megfelelően bánunk vele
elő- és főételként, valamint desszertként is jól megállja a helyét.
Javában folyik a teszt
Akác (fűtőérték: 14,8 MJ/kg)
„Egyik fából hegedű lesz, a másikból balta nyele” – ahogy a
klasszikus mondja. Nos, ebből biztosan hegedű, hiszen a tüskék ellenére is
otthonos érzés kézbe fogni egy szépen hasogatott akác darabot. Apró falatokban
rágcsálva felfigyeltünk rá, hogy remekül megy hozzá a sózott hal, kis
fokhagymával, de önmagában is megállja a helyét.
Vegyes erdei keményfa, hasítva
A FOOTER.HU szelekciót 14 ország erdészetei állították nekünk
össze (köztük Izland és Namíbia). Találtunk benne selymes és robosztus fogású
darabokat is. Néhány nem megfelelően kiképzett hasábban sajnos megfigyelhető
volt az őserdő nedves illata, de a világosabb darabokat kóstolva kiváló
ízélményről számolhatunk be.
Összességében elmondhatjuk, hogy messze az elvárások felett
teljesítettek az itthon kapható tűzifák. A megfelelőt, jó alkalomra kiválasztva
tulajdonképpen mindet szívesen ajánljuk, de egy érettségi banketthez nyilván
inkább egy gyertyán illik, szemben a bükkel.
Ön másképp tapasztalta? Írja meg nekünk!
_________________________________________________________________________________
Korábbi tesztjeink szintén megtekinthetőek:
- gumicukor
- italpor
- bébiétel
- csipsz
- benzin
- energiaital
- "Sport szelet"
- Túró Rudi
- konzerv májkrém
- csokimikulás
- sötét
- ropi
- radír