Nagy tűzifa teszt


Magazinunk lételeme a közszolgálatiság. Ahogy egyre hűvösebbek a reggelek, szerkesztőink álma egyáltalán nem volt nyugodt, hiszen sötétszürke, kongóan megfoghatatlan bizonytalanságban hagytuk kályhával fűtő olvasóinkat a tűzifa piacon fellelhető fűtőanyagokkal kapcsolatban. E hiányosságunkat pótoljuk ezennel a saját és méginkább az önök nyugodt álma érdekében. Jön a nagy tűzifa teszt!

Dolgozatunk készítése során összesen hat, a piacon legelterjedtebb tűzifa tulajdonságait vettük górcső alá, hiszen nagy valószínűséggel önök is ezek valamelyikével fűtenek majd, ha szükséges lesz. Eltekintettünk azonban az olyan alternatív tüzelőanyagoktól, mint a bontott faanyag, törött raklap vagy pedig a gumicsizma.

Csertölgy: (fűtőérték: 16,8 MJ/kg)

Szépen hasogatott és tisztességesen kiszárított, kiváló minőségű fát kaptunk a tesztre, amely ennek megfelelően alig szálkás, kellemes tapintású volt, jól látható évgyűrűkkel. Első kóstolásra kicsit kemény ugyan, de nagyjából 40 perc rágcsálás után, a nyállal elegyedve massza szerűvé válik, és fokozatosan megjelenik a jellegzetes barrique íz is. Leginkább vadételek kísérőjeként, vörösborokhoz ajánljuk.

Ízlésesen tálalt gyertyán


Gyertyán: (fűtőérték: 15,8 MJ/kg)

Semleges szagú, súlyos, rusztikus tapintású, gusztusos fa. Nem csoda, hogy több helyen őrizni kell a fáskamrát, hiszen a nassolók egyik kedvence, az értelmiség körében nagy favorit. A harapás maga komoly küzdelem, de megéri, hiszen ízben csodás jutalom vár: kellemesen fanyar, szálas, igen tartalmas csemege.

Bükk (fűtőérték: 16,6 MJ/kg)

Tesztünk alanyait egyenesen a Bükk-hegységből kaptuk. Megfelelően hasogatott, előkelő kiállású faanyag várt minket a dobozban. Rendkívül száraz tapintású, rücskös, a szó nemes értelmében. Egy ünnepi vacsora mindhárom fogását könnyedén elkészíthetjük belőle. Ha megfelelően bánunk vele elő- és főételként, valamint desszertként is jól megállja a helyét.

Javában folyik a teszt


Akác (fűtőérték: 14,8 MJ/kg)

„Egyik fából hegedű lesz, a másikból balta nyele” – ahogy a klasszikus mondja. Nos, ebből biztosan hegedű, hiszen a tüskék ellenére is otthonos érzés kézbe fogni egy szépen hasogatott akác darabot. Apró falatokban rágcsálva felfigyeltünk rá, hogy remekül megy hozzá a sózott hal, kis fokhagymával, de önmagában is megállja a helyét.

Vegyes erdei keményfa, hasítva

A FOOTER.HU szelekciót 14 ország erdészetei állították nekünk össze (köztük Izland és Namíbia). Találtunk benne selymes és robosztus fogású darabokat is. Néhány nem megfelelően kiképzett hasábban sajnos megfigyelhető volt az őserdő nedves illata, de a világosabb darabokat kóstolva kiváló ízélményről számolhatunk be.

Összességében elmondhatjuk, hogy messze az elvárások felett teljesítettek az itthon kapható tűzifák. A megfelelőt, jó alkalomra kiválasztva tulajdonképpen mindet szívesen ajánljuk, de egy érettségi banketthez nyilván inkább egy gyertyán illik, szemben a bükkel.

Ön másképp tapasztalta? Írja meg nekünk!

_________________________________________________________________________________

Korábbi tesztjeink szintén megtekinthetőek:

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme