Budapest Értékei - a Podmaniczky–Vigyázó-kastély


Igen kínos címet viselő ismeretterjesztő sorozatunk visszatér! A nyári/őszi szünet során feltöltődve, új ötletekkel és lelkesedéssel estünk neki az új adások elkészítésének. Elsőnek rögtön elmentünk a messzi XVII. kerületbe, hogy elmondjuk önöknek, miért jó a Podmaniczky–Vigyázó-kastély. Ám nem minden úgy történt, mint ahogy mi azt terveztük...

A kastély épülete szép, csakúgy, mint a története. Báró Bujanovszky Elek tábornok építtette, akit akkorban Podmaniczky Erzsébet férjeként is ismertek. Ők a környékbeli földjeiken az elsők között próbáltak Magyarországon burgonyát termeszteni az 1750-es, 1760-as években.

Bujanovszky egy idő után meghalt és a kastélyt a Podmaniczky család vette birtokba. Podmaniczky János például az 1838-as pesti árvíz idején az áradás elől menekülőknek adott szállást itt. Podmaniczky egyik lányát, Zsuzsannát 1864-ben vette feleségül gróf Vigyázó Sándor, aki révén végül 1873-ban egyesült a két család. A kastélyt is ekkortól hívták Podmaniczky-Vigyázó-kastélynak.

Vigyázó Sándor végrendeletében minden vagyonát a Magyar Tudományos Akadémia javára hagyta. A környező birtokok felparcellázásából született amúgy két mai városrész is a Régiakadémiatelep, illetve Akadémiaújtelep. Látják, milyen érdekes a várostörténet?

Az épület a második világháborúban a frontvonalak közelsége miatt előbb a katonák, majd a lakosság fosztogatásának áldozata lett. A háború után a szocialista rendszer a többi kastélyhoz hasonlóan államosította, belső terét durván, az eredeti kialakítást teljesen figyelmen kívül hagyva átalakította és szociális otthonokat létesítettek benne.

A rendszerváltás idején már gazdátlanul állt, 1990-ben tulajdonos nélkül maradt. A kerületi önkormányzat a helyzetet felismerve sikeresen (és ingyen) megszerezte a kastélyt ám felújítására sem akkor, sem pedig később nem volt pénze, pedig 1996-ban még be is törtek az épületbe és fel is gyújtották...

2002-ben a kerületvezetés végül eladta egy helyi vállalkozónak 37,5 millió forintért, akinek cserébe vállalnia kellett a felújítást. Ez igen lassan történt meg, csak 2012. december 19-én került sor a főépület ünnepélyes átadására, amely elvileg rendezvényközpontként konferenciák, rendezvények és esküvők helyszíneként működik.

Mi ebbéli valójában szerettük volna megnézni, jól lefilmezni a kastélyt, ám a biztonsági őr már azt sem vette jó néven, hogy az egyébként csodálatosan megcsinált kertet akartuk megcsudálni. Ez valami beidegződés lehet nálunk még az előző rendszerből, hogy ha valakinél kamera van, az rosszat akar. Bottal zavart el minket.


Az új évadban különben sikerült egy csomó olyan részt is készítenünk, amelyek forgatása során nem zavartunk senkit a délutáni pihenésben, így azokat is hamarosan megnézhetik, drága olvasók!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme