Skandináv funky, detroit-i underground - Vasárnapi e-zene ajánló



Valakinek mindig van új a nap alatt és ez duplán igaz az elektronikus zenei stílusokra. Joggal mondjuk egy-egy új műfaj hallatán, hogy na ez meg mi a f@sz? Ugye volt a Seapunk, de hát az már lerágott csont, hiszen ma már abból is beszélhetünk klasszikus alkotásokról. És mi az a skweee? 


Hát pontosan az, amit alább hallhatnak. A stílus Finnországból és Svédországból indult ki (honnan máshonnan?!) és chiptune és szintipop basszusokkal dolgozik, ehhez pedig hozzákever némi R'n'B, funky és soul ritmust. Így lesz a zenének egyfajta letisztult, funky hangzása. A műfaj terjedésének köszöbnhetően jelentek már meg skwee alkotások többek közt a Planet Mu-nál és a Ramp Recordingsnál.

Elsőre nem tudják eldönteni, hogy fülbemászó, vagy kidobnák-e a gépet az ablakon? Ez teljesen természetes reakció, de valahogy ez is az a fajta zene, ami belekúszik az ember agyába és a jobb belátása ellenére újra és újra meghallgatja.

Az Ausland 20(!) trekkes albuma november 20-n jelenik meg. Ha valaki addig is bele szeretné ásni magát a műfajba, akkor itt és itt megteheti, valamint az új albumba is belehallgathat. Vigyázat, a skwee függőséget okoz!

Felvétel egy finnországi fesztiválról. Józanul kifejezetten NEM ajánljuk!


Vajon azon gondolkodtak-e már, hogy Amerika technofővárosában milyen zenét tolnak azok, akikről még nem hallottunk?  Az amerikai producer, North Lake választ ad a kérdésre, ha feltettük, ha nem, az Undiscovered Detroit című mixével. De a szuper-underground jelző ne tévesszen meg senkit, nem elborult, kísérleti muzsikák ezek, sokkal inkább táncolható, igényes klubtrekkekről van szó. Ám valóban nem találtunk a trekklistán olyan előadót, akiről hallottunk volna eddig, mondjuk esetleg Headless Ghost-ot kivéve. És, ha nem tudták volna, North Lake egyébként a budapesti Panel Trax kiadó egyik alkotója, szóval kicsi a világ.


De nem is mi lennénk, ha nem eveznénk kicsit sötétebb, indusztriálisabb vizekre. Akik szeretik a szikár, mély ütemeket, azoknak nagy szeretettel ajánljuk a darkos újzélandi producer, Fis legújabb EP-jét streamelésre. Zenéjét a "nagyok" idegen hangzásúnak és komplexnek szokták titulálni. Szerintünk éppen ettől (is) jó a techno!



Andorka

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme