Skandináv frissítők



A legjobb zenék mindig is északról keveredtek felénk. És most senki ne asszociáljon az Abbára vagy a Cardigans-re. A zenét amiről mi beszélünk, szívből játsszák. Pontosabban ordítják. A Dödaren, a ’The Embodied’, a Sabaton és a Solity metálzenét játszik egy olyan világban, ahol már nem Jagger vagy Bowie, hanem Justin Bieber az Isten. Skandináv lemezajánlók a nyári hőség ellen.

Dödaren – Retró metál Göteborgból

A crossover zenéről a fiatalabbaknak Ricky Martin jut eszébe (mi kérünk elnézést), az idősebbeknek, pedig a ’80-as évek metál irányzata. A Döderan azonban, az ezredforduló után is bátran vegyíti a zenei elemeket. Nekünk bejön a ska hangzásvilág. A banda 2010-ben alakult, a csapat tagjai pedig korábban jazz, garage-blues és hardcore zenekarokban húzták a talp alá valót. A pszidhedelikus gitár-örületért klikk a videóra.



The Embodied – Szívből és lélekből

Az énekes kisfiús arca senkit ne csapjon be. A zenekar a klasszikus heavy metál és a pörgősebb death metál kombinációjából építkezik már 2006 óta. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Svédországban zenekarok kizárólag Göteborgban alakulnak. A ’The Embodied’ a kivétel, amely erősíti a szabályt. Ők Jönkoping városából érkeztek és a dobosuk magyar származású, úgyhogy szinte kötelességünk dicsérni az együttest. Pedig egyébként is jók. Hallgassák csak!  A csapat ősszel Magyarországra is ellátogat.



Sabaton – Hősi háborús metál

A zenekar 1999-ben alakult és igazi power metált játszik. Szövegeikben előszeretettel dolgoznak fel hősi csatákat és kűzdelmeket, de előfordult már, hogy a Vietnámi háborút vették górcső alá. A klausztrofób érzés remekül ellensúlyozza a ’80-as éveket idéző szintetizátor szólókat. Megalakulásuk után közel tizenhárom évvel azzal fenyegetőztek, hogy külön utakon folytatják tovább a zenélést, de idén áprilistól új felállásban támadják a nyári fesztiválszezont.



Solity – A trash és az amerikai rádióbarát rockzene között

Debütáló albumuk címe lefordítva kábé így hangzik: Pia, Blues és Törött csontok. Zenéjüket nehéz behatárolni, úgyhogy meg sem próbáljuk.  Metallica újratöltve, néha egy kis glam rockkal vegyítve. A groove-os hangzás simán megfér az aréna rock mellett.







powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme