Hunmetalscene - a legnagyobb magyar metálgyűjtemény a neten


Létezik egy blog, amely azért jött létre, hogy elérhetővé váljanak olyan kiadványok a magyar underground metal színtérről amelyeket már nagyon nehéz, illetve lehetetlen beszerezni. Ez önmagában is érdekesen hangzik, azonban hogyha megnézzük a Hunmetalscene blogot, jól elképedünk, hiszen hatalmas anyagból lehet válogatni. Olyan zenekarok, hogy Szargyerek, Nekrofília, Megkocsonyásodott Májdarabka és Gecinyelő. Szórakoztató dolog ez, na. Interjú.
FOOTER.HU: Igen alapos munkát végzel ezzel a gyűjteménnyel, hogy kezdődött és hányan csináljátok?

Hunmetalscene: Először is köszönöm a dicséretet! A blog ötlete a tavalyi évben fogalmazódott meg bennem, de akkor még nem volt hozzá elég szabadidőm, ezért csak idén kezdtem el jobban foglalkozni vele. Nagyon sok ritka magyar demo, EP stb. volt már a birtokomban, amiről úgy gondoltam, hogy talán másokat is érdekelhet, és így blog keretein belül mégis csak könnyebben hozzáférhető. Ezt a blogot amúgy egyedül szerkesztem.

FOOTER.HU: Az oldalon valóban nagyon nehezen beszerezhető zenék találhatóak. A látogatók küldhetnek be ritkaságokat, de bizonyára a törzsanyag saját gyűjtés. Jól gondoljuk?

Hunmetalscene: Igen, a blogon található zenék nagy része már megvolt korábban is. Sajnos koromnál fogva azok az anyagok, amik a 80-as, 90-es években jelentek meg nincsenek eredetiben meg, de ha tehetem, akár használtan is vásárolgatok ilyen régi kincseket. Fontosnak tartom, hogy a zenekarokat legalább azzal támogassuk, hogy megvásároljuk tőlük azokat a lemezeket, amibe ők pénzt és energiát fektettek. Szerintem ez a minimum. Másfelől sokkal többet ér egy eredeti kiadvány (küllemben is és minőségben) mint az mp3, viszont, ha ez a formátum nem lenne, akkor sok régi demónak búcsút inthettünk volna.
Sokan küldtek nekem zenéket, amik nélkül most a blog tartalma jóval soványabb lenne. Köszönet érte mindenkinek, aki segített - vagy segíteni fog - ebben. Külön köszönetet érdemel Kátai Tamás, Kozák György, Kámán Csaba és Welczenbach Balázs!

FOOTER.HU: Egyébként emellett mivel foglalkozol?

Hunmetalscene: Főállásban egyetemi hallgató vagyok, a maradék szabadidőmet pedig a metal köti le.

FOOTER.HU: Van valami célod az oldallal, vagy csupán önmagáért létezik, a gyűjtési vágy dolgozik benned?

Hunmetalscene: Elsősorban amiatt gondoltam hasznosnak ennek az oldal létrehozását, mert úgy hiszem, hogy rengeteg tehetséges és alulértékelt banda működött/működik itt Magyarországon, akiket a hazai közönség még csak hallomásból sem ismer. Tehát ennek a megszüntetése volt az elsődleges cél. Másodsorban pedig az, hogy a mai nap is aktív zenekarokat minél többen megismerjék és így talán a támogatottságuk is nagyobb lesz, mert ebben a mai, hazai metal életben úgy tűnik a "kis" zenekarok csak hatalmas ráfizetésekkel tudnak érvényesülni. Azzal pedig, hogy kikerül néhány anyaguk a blogra talán majd többen eljárnak a koncertjeikre és lemezekből is remélhetőleg több fogy majd. Tudom, ez a letöltögetősdi úgy hat mintha a zenekarok ellen lenne, de én úgy gondolom, hogy mostanában már senki nem vesz úgy meg valamit - főleg ilyen életszínvonal mellett, ami mostanság van -, hogy előtte ne hallgatta volna meg, hogy egyáltalán tetszik e. Sajnos ebből már adódtak "problémáim", pedig esküszöm engem csak az a szándék vezérel, hogy a magam módján segítsek az itthoni undergroundon, és persze az, hogy a műfaj hazai megteremtői se merüljenek feledésbe.

FOOTER.HU: Tervezed, hogy az oldalon fellelhető zenekarokról, lemezekről esetleg több szöveges infóval készülsz?

Hunmetalscene: Egyelőre nincs ilyen terv kilátásban, így is elég sok időt rááldozok erre. Viszont, ha összegyűlne kellő mennyiségű bootleg videó, akkor elindítanék egy Youtube csatornát velük...

FOOTER.HU: Melyik az a hanganyag, ami szerinted a legkülönlegesebb és/vagy amire a legbüszkébb vagy, illetve melyik az, amit a legnehezebb volt beszerezni?

Hunmetalscene: Számomra a veszprémi Mirror zenekar "Dead by Done" demója jelképezi a legnagyobb értéket. Elég sokáig kajtattam utána, de egy jó ismerősömnek hála, végül sikerült megkaparintanom. Én Veszprém megyei vagyok így nálam a környékbeli bandák mindig is nagyobb prioritásban részesültek, mint mások. Hihetetlen, hogy Veszprémben régen mekkora Metal élet volt, most meg nagyjából semmi nincs. Azok közül, akik jelenleg aktívak talán csak a Krampüs lehet említésre méltó (akik nemrég hoztak ki egy igazán színvonalas lemezt)!
Persze még hosszú a "wantlist", de remélhetőleg végül mindet ki tudom majd pipálni!

A blog itt érhető el. Akinek pedig valami ritkasága van, amit beküldene a gyűjteménybe, a szerkesztővel itt veheti fel a kapcsolatot.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme