Gossip - A Joyful Noise – Áldozat a haszonszerzés oltárán



Ne ítélj külső alapján! Ez tökéletesen ráillik a nem túl hétköznapinak számító Gossip formációra is, amely májusban adta ki ötödik lemezét, az A Joyful Noise-t. A zenekar -  idei albumának stílusjegyeit tekintve - hatalmas változásokon ment keresztül. A legelső, még 2000-ben kiadott That's Not What I Heard még punk-blues lemez volt, míg az idei, a sztár producerrel (Brian Higgins) összetákolt korong már az eladásra megy rá. Legalábbis a nagyon trendi, szintis, ’80-as éveket idéző album ezt mutatja.

Már csak a különc énekesnő kijelentését tekintve is „érdekes” a jelenség, miszerint a munkálatokat megelőzően csak Abbát hallgatott éjjel-nappal. Mi ez, ha nem zenei átformálás, vagy inkább átigazolás a tömeg világába a haszon kedvéért?

A konzekvenciát mindenki vonja le maga, nekünk nem tisztünk ítélkezni. Ám, erről a különös bandáról azt mindenképpen muszáj elmondanunk, hogy nagyot akart dobbantani. A hangzást tekintve ez némiképp sikerült is, ugyanis az extravagáns énekesnő (Beth Dittó) hangja kétségkívül páratlan, és tökéletesen beleillik a pop világába.

A zenekar...


A számok között nincs nagy különbség. Az egész lemez eggyé olvad össze, egész idő alatt azt az érzést kelti a hallgatóban, hogy egy számot hallgat, nem pedig egy egész albumot.

A legelső track, a Melody Emergency talán kissé elüt társaitól, de csak a refrénben felcsendülő gitár miatt, ami egyébként egészen fülbemászóvá teszi a szerzeményt. A hangszín viszont monoton és változatlan, nincs benne semmi meglepő, ismétlődés az egész.

A soron következő, a Perfect World egy igazi sláger szám, fülbemászó, könnyen megjegyezhető, és természetesen beleillik a 80’-as évek színes, cicanacis, tupíros korszakába. Dittó hangja ugyan itt sem mond csődöt, épp olyan tisztán cseng, mint korábban, ám ezen a ponton már kezd kissé unalmassá válni. Az emberben felmerül, hogy talán csak ezt az egy hangszínt képes megütni a hölgyemény…

A Perfect World-höz videó is készült...

A harmadik, a Get A Job tiszta elektronika, a szintin kívül nem sok kíséretet kapott a szám. Bár itt - meglepő módon - változik Dittó hangszíne, a track inkább rappelős, a szöveg eldarálósra sikeredett.

A Move In The Right Direction, mint negyedik alkotás is csatlakozik a nyolcvanas éveket idéző Perfect Worldhöz, hasonlóan sláger-gyáros pop dal.

A többi számról nem igazán érdemes részletekbe menően beszélni, ugyanis nem sokban különböznek elődeiktől. Néhol felcsendül egy kis gitár, de egyébként marad a szinti-, és a lágy pop hangzás, ami az egykor szebb napokat látott Madonnát, vagy Kyle Minogue-ot idézi.

A pop felé húzó változás érezhető Beth Dittó EP-jén, az extra-lemez nagyon Vivásra sikeredett, bár lehet, hogy ez is volt a cél. Bizonyára az erre éhes közönséget kívánták meglepni vele.

Mindenesetre, akit megfog az új Gossip, az a Balaton Soundon élőben is meghallgathatja az újjá fejlődött pop bandát.


írta: Vicky



jelenés: 2012. május 11.
műfaj: Alternatív, szintipop
hosszúság: 44:04
kiadó: Columbia
producer: Brian Higgins 

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme