All About Them – avagy mi lett veletek t.A.T.u.-lányok?



Kevés olyan nyitott szemmel járó kalandor létezhet, akit tökéletesen elkerült t.A.T.u.-jelenség. Az ezredfordulót követően a csapból is a Not Gonna Get Us, illetve az All The Things She Said folyt. Botrányok, ártatlan-vad leszbicsókok, elképesztő performanszok és izgalmas dalok tették a lányokat oly emlékezetessé. A két énekesnő, Julia és Lena azonban túl különbözőek voltak ahhoz, hogy a fake-melegformáció évtizedekig húzza. Julia terhes lett, Lena egyre kevésbé viselte jól a másodhegedűs szerepét. A lányok néhány év húza-vona után szólókarrierbe kezdtek, ezen próbálkozások eredményeit taglaljuk alant.




Julia Volkova és Lena Katina közös pályafutása már a kezdetekkor megpecsételődött. Az orosz formáció tagjait két, minden hájjal megkent üzletember, Ivan Sapovalov és Alexander Vojtonszki válogatta ki több száz lány közül. Lena ekkor tizennégy éves volt, Julia csupán tizenhárom. Megálmodták az új együttes nevét: Taty (Tatu). Ez a név az orosz "Eta devushka lyubit tu devushku" mondat rövidítése, amely azt jelenti, hogy „ez a lány szereti ezt a lányt”. Ivan botrányt és átütő sikert akart, amit nem igazán rejtett véka alá. Vojtonszki eképpen hamar kihátrált a projektből. Sapovalov lelkesedésén ez mit sem csökkentett.

A befektetett energia meghozta gyümölcsét: 1999-ben már futott a Ja szosla sz uma. A dalt nem sokkal később angol nyelven is sugározni kezdték. 2000 novemberében jelent meg a videóklip, amely gyors áttörést hozott. 2003-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon már a t.A.T.u. képviselte Oroszországot.


Nye ver, nye boysa

2003 végén mutatták be az Anatomy of t.A.T.u. című dokumentumfilmet, amelyben Lena és Julia színt vall: egyikük sem leszbikus. A lányok kifejtik, hogy mennyire elegük van a botrányokat hajhászó menedzserükből, miközben ők csupán szórakoztatni, zenélni szeretnének. Ezen a ponton mintha valami megtört volna a lányok karrierjében, bizonyára nem tett jót az állhatatos rajongói lelkeknek, hogy kiderült, bálványaik csak hazudták a másságukat.

Akárhogy is, 2005-ben debütált az új lemez, nagyjából Julia Volkova első gyermekének világrajövetele után egy évvel. Ekképpen még egy darabig futott a szekér, de egyre inkább érződött az izzadság szag a dalokon, a fellépéseken.

Az utolsó lemez, a Happy Smiles már csak a legnagyobb rajongókat nyűgözte le. A helyzet lassan egyértelművé vált: a t.A.T.u. az utolsókat rúgta. White Robe című videójukban a terhes Juliát a szenzációkeltés minden pátoszával agyonlövik, nehogy gyomorrángás nélkül megússza a nagyérdemű. (Ennyit a szimpla szórakoztatásról, ugye lányok...?)

Innen folytatta a történetet Lena; szólókarrierjének első mozgófilmes darabján azt nézhetjük végig, miképpen viszik ki a hullaházból és temetik el őt, és Juliát. A videó viszonylag ízlésesre sikeredett, és dal is egészen fülbemászó; ekképpen világossá lett, hogy Lena karrierje beindult.

2012: Lena Katina

A nemrégiben debütált Melody, amelyet Lena egy Clark Owen névre hallgató művészfigurával ad elő, pedig már ékes bizonyíték arra, hogy Miss Katina Volkova nélkül is megállja helyét popvilágban.

Míg Lena lassan dívává érett, addig Julia is kezdett valamit magával; történetesen felvarratta minden létező testrészét a homlokára, amitől gyakorlatilag felismerhetetlenné lett. Ezen ponton nyílván megszólalt az a bizonyos belső hang, hogy kellene már valami botrány-sláger, így volt az, hogy Julia elkezdett stúdióba járni.

2012: Julia Volkova

Rosszabbnál rosszabb dalokat hallgathatott végig az ember gyermeke, ha rákeresett a hölgyemény nevére a youtube-on. Aztán egyszer csak, megjelent az All Because of You című dal, amely némi áttörést hivatott előterjeszteni.

A dolog nem volt teljességgel zsákutca; a videó egész frankón sikerült, és dal sem teljes középszar, csak imitt-amott ötlettelen. Ez Juliánál igazi sikernek könyvelhető el; a (nem éppen) enyhe pornósztáros kilengéseket pedig külön plusz pontként kell emlegetnünk, hogy értelmet nyerjen a produkciót körüllengő üresség.

Mindent összevetve rosszabb is lehetne a helyzet; dolgozhatnának a lányok valami tré marhalábszár feldolgozóüzemben, esetleg a laposságig drogozhatták volna az agyukat. (Juliánál nem tenném tűzbe a kezemet, hogy nem ez történt. ([A szerk.])
Ám nem vagyunk igazságosak, mert Lena abszolút riszpekt, és lesz ez még jobb is; Juliának pedig értékeljük azt az alig 30 másodperces kiállását, amely szóló karrierjének tündöklő fénypontja:

"Suddenly, found myself
Broken down, on my knees
Hoping that someone
Will bring back reality
All of this happening 
Only because of you"


-All Because of You



írta: EveCarrot

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme