Értelmet nyert a tribute – Keep Floyding vs. Lézerszínház a MOM-ban


Sokszor morfondíroztunk mi már ezen a fórumon a tribute zenekarok létjogosultságának ügyében. Miért jó eljátszani valakinek a dalait úgy, hogy közben próbáljuk az eredetihez minél hasonlóbban előadni, de tökéletesen úgysem sikerül? Nos, a Keep Floyding kedden megmutatta a tribute értelmét a MOM Kulturális központban, igaz nem voltak egyedül.


A Keep Floyding 1999-ben alakult, igaz, akkor még Echoes of Pink Floyd néven. A kezdetektől komolyan vették a dolgot, így eredeti hangszerelésben szólaltatják meg a dalokat. Előadták már a Live at Pompeii, vagy a The Dark Side of the Moon albumokat „egyaegybe”, most pedig egy zseniális besztof műsort hoztak a MOM Kulturális Központ színpadára.

Amitől pedig nem csupán egy „utánzós koncert” volt ez, az a Fényszínház, hiszen komplex látványt és igazi audiovizuális élményt kaptunk, sőt, hogyha hozzávesszük a füstgép jellegzetes szagát, akkor már igazi 4D volt a dolog.


Picit tartottunk attól, hogy egy színházteremben hogy szólal majd meg a rockzene, de a kezdeti, és néha előjövő gerjedést leszámítva ötösre vizsgázott a hangosítás, sőt, kiválóan szólt a buli és nem üres frázis, hogy a Keep Floyding űbernagyon megtanulta a Pink Floyd dalokat. Egészen egyszerűen fantasztikusan adták elő őket. Persze nem mi lennénk, hogyha nem kötnénk bele a kiejtésbe. Azt kéne még kicsit angolosabbá tenni, és akkor igazán kifogástalan lenne a produkció.

Az előadásban a Fényszínház technikája fontos közreműködő volt, ha jól számoltuk legalább öt helyről jöttek a lézersugarak, volt óriás diszkógömb, amely – bármilyen hihetetlen – tud jól kinézni és élményszerű látványt generálni. A klasszik lézer vetítés szerencsére csak párszor bukkant fel, de nem is hiányzott az, hogy kisautókat meg villogó táncosnőket nézegessünk a zenekar helyett.


Összességében a látvány igen korrekt volt, de ne tessék sosem látott sóra gondolni. Egyszerű előadást láttunk, profi zenével. Amin lehetett volna tuningolni, azok csupán apróságok, vagyis annak tűnnek, de sokat javítanának a produkció összképén. A zenészek például összebeszélhetnénk legközelebb, hogy mindenki a fekete, vagy épp a fehér ingjét vegye föl, az énekesnők pedig nem hagynák magukra aggatni a világító baszokat. Amit pedig megfontolásra ajánlanánk: a táncosok kihagyása a buliból, vagy részvételük alapos átgondolása. Az előadás vége felé szerencsére kevesebbszer is bukkantak föl, de amikor ott voltak sajnos semmit nem tudtak hozzáadni a produkcióhoz, megjelenésük egészen esetlegesnek tűnt, csakúgy mint a koreográfia. De nem szeretnénk fanyalogni, hiszen a végére az lett az egész előadás, aminek lennie kellett volna az elején is, egy nagyon ütős Pink Floyd tribute koncert, állat lézerekkel és fényekkel tuningolva.

Reméljük lesz még ilyen, mert mi akár hetente beülnénk újra megnézni. Mindenesetre a Keep Floyding legközelebb július 5-én lesz látható, 19:30-től a Városligeti Sörsátorban, Budapesten.

www.keepfloyding.com
www.fenyszinhaz.hu/

Szöveg: Gaben
Fotók: Kurcz Orsi

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme