Rick Yancey - Az ötödik hullám könyvtrilógia első és második kötetéről

Az ötödik hullám regénysorozat a napokban bemutatott filmadaptáció szárnyán lassan-lassan eléri népszerűségének csúcsát. A disztópikus hangulatba csomagolt fiatal felnőtt regényeknek se szeri, se száma, mégis, ez a történet túlmutat társain. Ha érdekli önöket, hogy mi a titka a sztorinak, tartsanak velünk!

A Föld népességét papíron, vásznon, no meg képernyőn is kiirtották már a létező legkülönfélébb módszerekkel. A földönkívüliek vérszomja pedig korábban is meg-megmutatkozott. Ugyan, ki ne emlékezne a Tim Burton-féle Támad a Mars! filmelborulásra, vagy Will Smith arcaira A függetlenség napjában, és a Man in Black filmekben.

És ha tovább tekintünk, young adult kategóriában sem az első, hogy a földönkívüliek orvul gyepálják az emberiséget: Rendkívül népszerű például Jennifer L. Armentrout Luxen sorozata, amely izgalmakban gazdag, ugyanakkor érzelmi szálakat is penget. Nyál-érték kategóriában kiváló.
És talán még emlékeznek még Az alkonyat sagáért okolható Stephenie Meyerre, aki megálmodta A burok című regényt (filmverzió is létezik), amellyel még legnagyobb rajongóit is meglepte.

Az ötödik hullám könyves előzetese


Az ufók azonban nem nyughatnak, továbbra is az a fixa ideájuk, hogy leigázzanak minket, méghozzá most Rick Yancey tollán keresztül. Az író nyilván átrágta magát a feljebb sorolt alkotásokon, és világra szült egy eredetit. Az ötödik hullám ábrázolja a grandiózius véget, és finoman vezeti fel az újrakezdést. Egyben tárja fel a legsötétebb félelmeinket és az emberi lélek kiirthatatlan nagyságát.

Történetünk főhőse, Cassy Sullivan végignézi, hogy miként pusztul el a világ jelentős része négy hullámban.

"Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!"*

Az ötödik hullám már bonyolultabb, ennél fogva szakszerűbb. Olyan nyilvánvaló az egész, az emberek számára mégis rejtett. Cassy egy olyan világban kénytelen boldogulni, ahol képtelenség megállapítani, hogy ki ember még, és ki tartozik az embernek látszó megszállók közé. A földönkívüliek terve átláthatatlan, az az egy azonban biztosnak tetszik, hogy a lények a totális kiirtásra törekszenek minden eszközzel. Úgy tűnik, Cassie-nek már nincs sok hátra, amikor találkozik a titokzatos, és gyanúsan jóképű Evannel, aki puszta jelenlétével megsokszorozza az esélyeiket. És innen indul a valódi kaland...

A végtelen tenger előzetese

A második kötetről szinte lehetetlen spoiler-mentesen írni. Annyit azonban megemlíthetünk, hogy már nem csak Cassie szemén át látjuk a világot. A második regényben Yancey több főszereplőt is elénk állít. A Végtelen tenger csodálatos átvezető regény: aprólékos, helyenként döbbenetes. A témájához képest irodalmi igényű szöveg, ugyanúgy ahogy az első könyv is az. Az érzelmi szálak a történet igényéhez mérten mértékletesek, emberiek, és helyénvalóak.
Az első kötet nélkül nem ajánljuk, mert bár vannak visszacsatolások, a megértéshez nélkülözhetetlenek a történet részletei. A célközönség aligha más mint más ifjúsági sztoriknál, de Az ötödik hullám sokkal kevésbé fantasztikus lányregény, mint hasonló társai. Nemtől függetlenül élményt kínál a témára éhezők számára.

A könyvek elolvasását követően pedig irány a mozi, mivel úgy fest, a történetet sikerült méltón vászonra álmodni:



-EveCarrot


*forrás: moly.hu



Az ötödik hullám
Cartaphilus, Budapest, 2015
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664576

Cartaphilus, Budapest, 2014
466 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632663272 · Fordította: Havadi Krisztina


Végtelen tenger
Cartaphilus, Budapest, 2015
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632664125



A könyvért hálás köszönet a Cartaphilus Könykiadónak!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme