Nem búcsúzunk, tisztelgünk - avagy ezek rohadt jó filmek, te Alan!

Mit tehet az egyszeri szerkesztő, ha egy hatalmas művész eltávozik csendben, köszönés nélkül? Például megpróbálhat aprókat integetni a nevében a nagyérdemű felé. Vagy kiáshatja munkásságának ékköveit a közhelyek rétegei alól, és megmutathatja az olvasóknak, hogy ő nem csak Piton professzor volt, és nem csak Hans Gruber, és nem csak a nottinghami bíró. Elmondhatja, Alan Rickman Piton szerepét eleinte nem is akarta elvállalni, csupán családja zsenge korú tagjai hatására fogadta el a felkérést. Hans Gruber pedig bőven nem az első szerepe volt, de eme karakter okán figyelt fel rá - negyvenkét évesen - a világ. A Robin Hood-os beugrása pedig közel sem volt olyan fényes mint amilyennek láthatta a közönség, ugyanis Kevin Costner képtelen volt elviselni, hogy a film egyik mellékszereplője gyakorlatilag lejátssza a vászonról. Ennek okán pedig kötelezte az alkotókat, hogy vágják ki Alan jeleneteinek zömét...

Nem szeretünk búcsúzkodni, ráadásul borzadunk a gondolattól, hogy minden művészt csak akkoron méltat az internet mindenhatósága, ha már alulról szagolja az ibolyát. Mégis, itt egy színész, aki korának egyik legnagyobbja (volt?), és megérdemli, hogy ezen a felületen szóljunk a közönségnek szánt életéről, amely tele volt színházzal, filmszereppel és rendezéssel. Ez a legtöbb, amit tehetünk posztumusz; mi most nem is búcsúzunk, hanem tisztelgünk Alan Rickman előtt.

Szavak és tényismertetés helyett beszéljenek magukért Alan kevésbé ismert munkái, amelyek sokat mesélnek személyiségének színeiről, és árnyalhatják a róla kialakult képet. És amelyeket - természetesen - mi is szívből ajánlunk önöknek.

Az online is fellelhető filmek:

An Awfully Big Adventure - Várva várt nagy kaland (1994)

"A film 1947-ben, Liverpool színházi köreiben játszódik. A tizenéves Stella, akit nagybátyja nevel, színésznői karrierről álmodik, azonban a meghallgatás nem hozza meg a várva várt sikert. Ennek ellenére a rendező, felismerve Stella elszántságát, fizetés nélküli gyakorlatra veszi fel őt. Jóképű színész érkezik vendégszereplésre a társulathoz, aki komoly hatást fejt ki hősnőnk szakmai előrehaladására és magánéletére."



Snow Cake - Hósüti (2006)

"A zárkózott, kissé merev Alex (Alan Rickman) nemrégiben szabadult a börtönből, de hogy miért kellett ülnie, arról nem szívesen beszél. Winnipeg felé vezető útján felvesz egy bohókás, kissé lökött és szószátyár kiscsajt, Vivienne-t (Emily Hampshire), akiről kiderül, hogy szépreményű írójelölt, és éppen a Felső-tó északi partjánál fekvő szülővároskájába, Wawába tart. A semmiből hirtelen feltűnő kamion beléjük ütközik..."




The Winter Guest - A téli vendég (1997)

Alan Rickman első rendezése.




További fontos filmek:

Raszputyin (1996)



A Raszputyint részben Magyarországon forgatták. Alan, mikor átvette az Emmy-díjat a budapesti közreműködőknek is köszönetet mondott:




Dark Harbor - Sötét öböl (1999)

"Az isten háta mögötti nyaralójába tartó házaspár csúnyán helybenhagyott fiatalembert talál az út mentén. Mivel a sebesült a rendőrségről hallani sem akar, ők maguk próbálnak segíteni rajta. Jótettért cserébe rosszat várj: a kirándulás hamarosan rémálomba fordul..."





Perfume: The story of a murderer - Parfüm: Egy gyilkos története (2006)

"A parfümkészítő Jean-Baptiste Grenouille-t (Ben Wishaw) halálra ítélik tizenhárom nő haláláért. A fiatal, kapcsolatteremtésre képtelen Grenouille szaglása olyannyira kifinomult, hogy bármilyen összetevőt képes megkülönböztetni egy illatban. Ez okozza a vesztét és nők tragédiáját. Szerencsétlen véletlen folytán, amikor magával ragadja egy lány gyönyörűséges illata, véletlenül megöli. Grenouille minden vágya, hogy az illatot újból érezhesse, és ezért a legvégsőkig is elmegy."




Nobel son - Váltság-nobel-díj (2007)

Saját ajánlóval: Nobel-váltság-díj – pénz, szex, emberi értékek



A Little Chaos (2014)

Alan második, egyben utolsó rendezése.




-EveCarrot



*a tartalomismertetők a port.hu oldaláról valók.

Best of Alan Rickman

Közzétette: FOOTER.HU – 2016. január 15.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme