Kiera Cass - A párválasztó - egy disztópia a ruha felett


Ha "young adult" irodalom, akkor minimum kilencven százalékos töménységű imádattal kell, hogy forrjon érte a mindenkori olvasóközönség, és elvárt, hogy a borító csodaszép legyen. A párválasztó mindezen feltételeknek megfelel, ezen felül pedig az alapsztori sem eb! A részletekkel egy kattintásnyi idő múlva érkezünk.


A párválasztó világát meglehetősen biztos alapokra építették. Az éhezők viadala és a Hervadás poszt apokaliptikus romantikája ott vibrál a könyv sorai között. Nem mintha bármi probléma volna ezzel, hisz a recept működik. Ismerős a világ, a felütés mégis egyedi. Az olvasó pontosan tudja, mit kap, ezzel együtt egy színes, kidolgozott és fordulatokban gazdag mesét kap.

Itt, kérjük szépen, komoly könyv-trélerek is vannak!

A párválasztó főhősnője még az átlagosnál is makacsabb, önfejűbb és forróvérűbb, pedig ez az attitűd az ő társadalmi kasztjában alig kevesebb az öngyilkosságnál. America Singer a művészek kasztjában él, és egy alsóbbrendű fiúért lángol. Nem érdekli a csillogás, családjának és szerelmének él. Emígyen történhetik, hogy hidegen hagyja, mikor bejelentik, hogy a herceg (igen, ebben jövőbeli látomásban keveredik a régmúlt és a jövő) menyasszonyt keres. Tehát minden eladó sorban lévő lánynak lehetősége nyílik megküzdeni az ifjú trónörökös kegyeiért. America rövid gyötrődés és a kedvesében való csalódást követően jelentkezik a megmérettetése, ami örökre megváltoztatja a létfenntartás kínjaitól gyötört életét.

Hazudják a szemünkbe, hogy nem harapnának bele ebbe a szépséges borítóba!


Ez a regény igazi kikapcsolódás a női olvasók számára, közel háromszázhatvan oldalnyi tömény legális felejtés. A párválasztó világa az első kötetben közel sem olyan kies, mint bármelyik, hasonló történet, ellenben sokkal árnyaltabbak a jellemek, emberibbek és mélyebbek a karakterek. Azt, hogy disztopikus látomásról van szó, egyelőre csak kisebb mozzanatok jelzik. Az első regény mindinkább megismerteti és megszeretteti hőseinket, és elülteti a sejtéseket, hogy a következő két kötet talán kicsit borúsabb és komolyabb lesz, és ezzel együtt még több izgalomban lehet részünk.

Ha kíváncsiak rá, hogy merrefelé alakul A párválasztó története, figyeljék a footer.hu oldalait! Hamarosan újabb kritikával érkezünk...




-EveCarrot



Eredeti mű: Kiera Cass: The Selection
Eredeti megjelenés éve: 2012
GABO, 2013
360 oldal · ISBN: 9789636896188 · Fordította: Gázsity Mila

***

A könyvért hálás köszönet jár a Gabó Könyvkiadónak.



powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme