Shakespeare fesztivál a Margitszigeten - Vér van a víztoronyban


...vagyis a Margitszigeti Szabadtéri Színpad szervezőinek pucájában. A színház megújult, kivirágzott, és mindezt úgy, hogy hűen tükrözi a régi romantikus, fás-lombos időket. Shakespeare születésének 450. évfordulóján sokszínű rendezvénysorozat nyitotta meg kapuit, melynek keretein belül koncertek, kiállítások és színházi előadások kaptak lehetőséget arra, hogy minden kultúrára vágyó fiatalt és idősebbet becsábítson a Margitsziget szívébe.



A megnyitón a tehetséges fiatalokból álló Hups! Crew vezetett be a - szerencsére egyre inkább visszatűnő - magyar népi, és ezzel szorosan egybeépülő kultúrák zenei kalandozásaiba, megteremtve ezzel az alaphangulatot. Ezt követően, kedves köszöntés után feltárult a Szabadtéri Színpad csaknem százéves múltja, ami tökéletes felvezetőként szolgált a Víztoronyban nyílt kiállításhoz.

Volt itt minden, ami szem-szájnak ingere. Izgalmas filmvetítések a régi időkből, amelyek különös atmoszférát teremtettek egy valóban misztikusnak ható helyen. Divatszemle napjaink shakespeare-i hatásáról a Mome diákjainak jóvoltából, és végül egy csiklandós, vörös séta, no meg kilátás(!) a lábunk alatt lustán elterülő városra és a megújult színpadra.


Szentivánéji slam comedy


Először bántotta a fülünket ez a slam comedy kifejezés, hiszen a slam általában humoros - mondjuk úgy nevetve állít mindenkit és mindent pellengérre, ami csak egy mai értelmiségi fiatalt, vagy kevésbé fiatalt (vagy kevésbé értelmiségit) érdekelhet.
(A comedy meg amolyan furán elhasznált kifejezés lett itthon, a talán nem méltán híres stand up-os gyerekeket elnézve. Őszinte tisztelet a kivételnek!)

A Víztorony...

Nos ezen a szellős estén mindkettőt az arcunkba kaptuk, de inkább simogatott, mint rúgott.  A Mome-s lányok által kreált kosztümökben, szinte önmagukon nevetve léptek színpadra a műfajukban igen tehetséges slammerek, mint Pion István, Gábor Tamás Indiana vagy a jól ismert Basch-Bock páros. Jó pont!

Modern vetületben vizsgált szerepeiket először kicsit tán tapasztalatlanul – Színész Bobot leszámítva természetesen -, de igen szórakoztatóan formálták meg szeretett költőifjoncaink. Az Amoeba adta alájuk a lovat finom jazz hangulataival, a Kiégő izzók pedig mögéjük tolták a "hátszelet" a látványos, ámbár pofátlan vetített díszlettel.

A plakát...

Keszég László rendezésében elevenedett meg a shakespeare-i komédia, amit igazán naggyá emelt Horváth Kristóf (Színész Bob) játéka, Kemény Zsófi és Pion monológjai. Különösen üdítő volt, hogy a slam estek jól ismert házigazdái Mavrák Kata Hugee és Németh Péter Zeek is képviseltette magát, Tolnai Eszti aktív macskáskodása és élő Shakespeare-ünk, Bencsik Ádám Ponza könnyedsége külön emelte az est fényét.


Az estét a jó hangulat, színház; a slam és zene uralta – csak lehetett volna (kicsit) melegebb az idő.



További részletek az eseményről:
http://www.szabadter.hu/hirek/item/1717-shakespeare-fesztiv%C3%A1l-a-margitszigeten.html#.U6krdJR_vao


Írta: Nemes Orsi



powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme