Idén se hagyják aludni az erdőt – IV. Fekete Zaj Fesztivál


Idén is lehet mulatozni Magyarország legmagasabban fekvő tavának közelében. Az underground zenéknek teret adó Fekete Zaj Fesztivál idén már három színpaddal várja a Mátrába a kedves népet. A negyedik alkalommal visszatérő, három napos eseményen lesz izlandi epikus rock, finn-angol okkult folk, orosz trip-hop, mexikói indusztriál és természetesen a magyar underground színe-java. És válság ide vagy oda, Sástónál az árak még mindig sokkal barátságosabbak, mint bárhol máshol. Nézzük csak, mi is lesz!

Az idei Fekete Zaj legnagyobb húzóneve egyértelműen az izlandi Sólstafír. A csapatot remek nevű emberek, mégpedig Aðalbjörn Tryggvason, Halldór Einarsson és Guðmundur Óli Pálmason alapították 1995-ben. A kezdeti időkben ún. „viking black metalt” nyomtak, ami, ismerve szülőhelyüket és az izlandiak büszkeségét saját örökségükre, egyáltalán nem volt olyan röhejes, mint amilyenre a stílusmeghatározás alapján gondolhatnánk. Sőt, egyáltalán nem volt röhejes. A csapat már ekkor is saját, egyéni hangján szólalt meg, az igazi kiteljesedést azonban a black metal világából kilépve a Masterpiece Of Bitterness című lemezzel kezdte meg a négy tagúra duzzadt brigád. Az új stílt nehéz definiálni, van benne jó adag manapság oly’ divatos post-rock, Neurosis-hatás, dark rock, de van punkos lendület és a (black) metálos gyökerek sem temetődtek be teljesen. Nagyívű, sordó, magával ragadó, nyers, epikus, de mindeközben személyes zene. a 2007-es „Köld” és az aktuális duplalemez, a „Svartír Svandar” már kevesebb vadulást és több melankoliát tartalmaz, de a sajátos zene így is megmaradt.



A Sólstafír 2007-es, "Köld" című lemezének egyik pörgősebb dala

A másik „nagyágyú” a finn-angol Hexvessel. A bandát bizonyos „Kvohst” művésznévre hallgató Mat McNernery alapította, aki szintén a black metál világában járatosaknak lehet ismerős, hiszen korábban olyan kultikus zenekarokban adott ki magából embertelen hangokat, mint a Dodheimsgard vagy a <Code>. Manapság azonban már esze ágában sincs vicsorogni, sőt. A Hexvessel folkos, akusztikus rockzenéjére gyönyörű dallamokat hozó fiatalember egyszer már elbűvölte stábunkat, amikor a Kultfesten láttuk a Void Ov Voices (magyarul Csihar Attila) társaságában. Egyébként ez utóbbi is fellép az idei feszten.



Ex-blekkmetálos hippik nyomják az okkult folkot a Hexvesselben


Az elentronikusabb vonal kedvelőinek sem kell panaszkodniuk, ugyanis lesz aberrált dark elektró a Xenomorphtól és gótos indusztriál a mexikói Hocio előadásában. Magyar részről a legnagyobb név talán a VHK, akik manapság Vágtázó Életerő néven nyomulnak. A kultikus punk-sludge-kozmikusrokk zenekart nem hinnénk, hogy túlzottan be kellene mutatni, Grandpierre Attila csillagász professzor/sámán és társai még több, mint harminc év után is képesek olyan energiákat felszabadítani egy-egy koncertjükkel, amiből egy évig el lehetne látni villamosenergiával egész Szabolcs megyét.



A Vágtázó Életerő 2009-es Petőfi Csarnokos koncertjéből

A további fellépők között is olyan neveket találhatunk, mint a kiváló stoner rock csapatok, az egri Shapat Terror és a Mighty Manlifter, a Volkova Sisters, az Új Látásmód Fúzió, a Yellow Spots, A Mátyás Attila Band, vagy a Pozvakowski.

További fellépők, részletek, szállás, tiket, miegyéb itt: http://www.feketezaj.hu/

Srég

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme