Duplázik a Hófehérke


Modern időket élünk és gazdasági válságot. A mesék is változnak. Hófehérke hedonista, és élete párjául inkább választaná a hét chilei bányászt, mint a királyfit. Recesszió idején, az előbbi egzisztenciálisan jobb megoldásnak bizonyulhat. Ebben a bolond korban ugyanis a király szerencsejátékon eltékozolhatja vagyonát, elveszítheti királyságát és száműzhetik az országából is. A bányászat azonban stabil állás. Ez a mi mesénk. Idén azonban, Hollywood is átírta a klasszikus történetet. Kétszer is.

A Junkies meséjében részeg volt a herceg és ronda a királylány. Egy ilyen hollywoodi mesével bármikor kibékülnénk. A mi Hófehérke történetünk sem ragaszkodik nagyon a hagyományokhoz: Hófehérke tizennyolcadik születésnapjára pénzt kunyerálna a hét törpétől, hogy megcsináltathassa a melleit (értsd: szilikon). Majd jelentkezne egy valóság showba, és amikor kiszavazzák, szembesülnie kellene a botránnyal, hogy időközben a törpék piacra dobták a házi pornóját. Blu-rayen. Mert ez mégis csak a 21. század.

Hollywood nem ennyire rendhagyó, de a megváltozott női szerepekhez a filmkészítőknek is alkalmazkodnia kell. Nem az első eset, hogy a film világában átírják a mesét. Drew Barrymore Hamupipőke története 1998-ból már egy ízig-vérig modern nő küzdelme, hogy megszerezze a kissé gügye királyfi kezét. Hamupipőke már nem ül a babérjain, ha kell a kezébe veszi a dolgok irányítását.

Valami hasonlóval próbálkozik Rupert Sanders is a Snow White and the Huntsman c. filmjével. Ravenna, a gonosz királyné (Charlize Theron) megtudja, hogy mostohalánya Hófehérke (Kirsten Stewart) egy szép napon megpróbálja majd elorozni hatalmát, sőt mi több szépségét is. A királynő ezért felbérel egy vadászt, hogy ölje meg mostohalányát. Mi azonban tudjuk, hogy Kirsten Stewartba már egy vámpír és egy vérfarkas is beleszeretett, így reménykedhetünk, hogy holmi mihaszna vadász is bepisil majd a gyönyörűségtől, ha levadászhatja. Hófehérke nem hal meg, hanem harcossá vedlik, és sikeresen szembe száll mostohájával. Pedig milyen szép lett volna, ha átírják a történet végét: az idősödő királynő megleckéztethetné Hófehérkét. A fiataloknak ott a fiatalság és a szépség, de hatalom nem jár hozzá. Mindent nem kaphatsz meg, kislány.


Így Hófehér Kristen Stewart...

A Mirror, Mirror c. mese rendezésére Tarsem Singh-et kérték fel, ami azért meglepő, mert a rendező nem a vígjátékairól ismert. Singh készítette el 2000-ben a Sejt c. filmet Jennifer Lopezzel, mostanában pedig az Immortals c. mozival bombázta Hollywoodot. A két Hófehérke közül ez utóbbi kerül hamarabb mozikba (március). A Snow White and the Huntsman-re júniusig várnunk kell.

A Mirror Mirror, Julia Roberts-el próbál az élre törni a tavaszi filmáradatban. Robertsről pedig annyi biztosan elmondható, hogy a komédiához remekül ért. Már a tréler alapján is megbizonyosodhatunk arról, hogy kiváló választás az idegösszeomlás szélén álló királynő szerepében.



A másik Hófehérje: Mirror, Mirror

Clementianna (Roberts) királynőnek nem megy túl jól a sora: mostohalánya (Lily Collins) a trónra tör, a mesebeli Herceg pedig (Armie Hammer) nem MILF kedvelő. A királynő helyett Hófehérkét szeretné ágyába vinni.

Clementianna száműzi Hófehérkét, akit néhány (feltételezzük, hogy hét) útonálló ment meg és nevel életre, hogy bosszút állhasson gonosz mostoháján.

A két fim közül, mi ezt az utóbbit várjuk jobban: ebben nincs Kirsten Stewart és sok fantáziát látunk a rablókká avanzsált törpékben is.


Írta: KáZsé

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme