The Walking Dead – S02E08 – ma éjjel támadnak zombik!


Nem gyakran, mondhatni elképesztő ritkán írunk sorozatokról. (A „sohát” elvből nem mondjuk...). Ennek oka van, nyilván. Olyan tudattalan, lappangó okok ezek, amelyek rámutatnak, hogy a legtöbb sorozat képtelen annyira felcsigázni minket, hogy szót ejtsünk róluk. Ha pedig mégis akad egy-egy gyöngyszem, lemaradunk a premierről, esetleg idő hiányában csak szórványosan kísérjük figyelemmel a történetet. Most azonban szemfülesek voltunk, és kiszúrtunk valami értékeset.

Szétesett, lusta és kellőképpen elvarázsolt újságírókhoz méltóan, nem egy pilot (értsd: az első rész) kapcsán szólítjuk meg önöket, arról már jócskán lecsúsztunk volt. Most egy második évados középkezdésről mesélnénk, ami, ha úgy nézzük, talán érdekesebb is, mint egy premier. Nem tudjuk, önök hogy vannak vele, de nekünk az öregapánk feldagadt bütyke se látott még olyat, hogy egy sorozatot az évad közepén félbehagytak volna.

Most, hogy nagy nehezen találtunk egy alig erőltetett apropót, végre a lényegre térhetünk. Szóval van itt ez a The Walking Dead című sorozat. Tudni kell róla, hogy ez egy képregény adaptáció (vagy valami olyasmi – szinte csak expozíció egyezik), amely hihetetlen népszerűségnek örvend a világban. Igen, a történet alapvetően az agyonrágott zombi-apokalipszis köré épül, ahol a sztori mag a szokásos „jönnek a vérszomjas élőhalottak, jer, rohanjunk.”- gondolaton nyugszik.

Ámbátor ezt a botor és felületes képet még azelőtt szeretnénk árnyalni, még mielőtt keresetlen fintorral az arcukon elnavigálnának az oldalról. Mert ugyan tény, hogy ez egy zombi-sorozat, de a nem az akármilyen-fajtából! A legtöbb efféle sztori kidolgozatlan, nyers, és arról bír szólni csupán, hogy hogyan lehet minél változatosabb mód felhentelni az undormány, járkáló hullákat. Egyetlen emberi karaktert sem képesek felmutatni, ellenben ötpercenként felbukkan egy logikai baki. Lássuk be, az ilyen filmeket csak a zombi rajongók és vérimádók bírják végignézni. Sok baj ezzel sincsen, elvégre tisztában vannak az alkotók azzal, hogy ez egy rétegműfaj. 

The Walking Dead - 2x08 - Nebraska előzetes...

Azonban a The Walking Dead megálmodói mintha újragondolták volna az alapreceptet. Ők láthatóan nem törődtek bele, hogy a szokásos közönség számára gyártsák a közhelyeket. Belátjuk, a dolog nem indult könnyen, az első rész még nagyon kereste a saját hangját. Rick Grimes, a sheriff (a nagy Ááámerikában járunk, ezt tartsuk szem előtt) összeaszalódva fekszik egy kórházi ágyon. Aztán mit hoz Isten? Felébred. És mit talál maga körül? Há’ persze, hogy végítélet utáni állapotokat. Ez a mélypont, innentől már csak feljebb van.

Hála a szentségesnek, társakra lel a szerencsétlen és innentől kezdve felgyorsulnak az események. Egyre másra kerülnek elő a túlélők, és valahogy úgy hozza az élet (meg a rendezői akarat), hogy minden karakter érdekesnek hat. Az egyiket utálni kezded, a másikat nagyapáddá fogadnád, a harmadikkal meggyűrnéd a lepedőt, ha nagyon könyörögne. És ezen érzelmek annak ellenére gyűrűznek elő, hogy egyik figura sem közelíti meg a bögyös-kerekhátsójú-babaarcú, illetve kigyúrt-hevesen metroszexuális-kölyökképű kötelező amerikai szépségtrendeket. Szereplőink emberiek, borzasztóan azok, és ezzel együtt működik a sorozat.

A jelenség az emberközeliséggel persze gyorsan magához vonzotta a Zombi Barátok Közt-jelzőt, de hát nézze a Rambót, akinek csak a vér kell. Fújolók voltak és lesznek is, de kit érdekelnek? A sorozat hódítja a szíveket, annyi a rajongó, mint égen a csillag. Tinilányok, geekek, családanyák, laza nagyszülők is csak ezt nézik. Persze, a Vámpírnaplók, a Csillagkapu, a Született feleségek és Rosalinda mellett, természetesen.
haverok, buli, szamba... izé... a szereplők egy része.

Ekképpen Frank Darabont (ő volna a rendező bá’) és csapata már a jövőt tervezgetik, nevezetesen a harmadik évadot. És amíg ők ülnek és kocsonyává gondolkodják az agyukat, mi már alig várjuk, hogy elérkezzen a második évad, második félidejének kezdete (ezt a tengerentúlon mid-season premierként tartják számon), azazhogy bemutassák ezen az éjjelen a Nebraska című epizódot.

Mondanánk, hogy minél előbb kezdjék el izzítani a letöltő oldalakat, tekintve, hogy ez a sorozat Magyarországon ezer éven belül sem lesz elérhető, de mivel a filmmegosztást, illetve a letöltést napjainkban emberiségellenes cselekménynek minősítették, így inkább arra bíztatjuk önöket, hogy nézzék a Való Világ 45-öt.

Ha ez a megoldás mégsem volna kellően kielégítő, még mindig megpróbálhatják a The Walking Dead részeit online elérni. Ezért mindösszesen csak százötven év szigorított börtönbüntetésre számíthatnak, ráadásul, ha jó a magaviseletük, esetleg megúszhatják százhuszonöt évvel is.

Írta: EveCarrot


The Walking Dead
On AMC
Sunday Feb 12 at 9/8c 

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme