Télbúcsúztató francia módra



Február 23-tól, egy héten keresztül ismét a frankofón filmeké a főszerep. A filmhéten huszonhárom olyan alkotás kerül mozikba, amelyeket még sosem vetítettek Magyarországon. Budapesten kívül Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szegeden és Szolnokon is örülhetnek a filmszeretők, hiszen márciusban a filmáradatból nyolc, a vidéki nézőkhöz is eljut.
A Frankofón Filmnapok február 23-án indul Budapesten, de a fesztivál a vidéki filmvetítések miatt egészen március végéig tart. A fesztivál sokszínűségét a bemutatásra kerülő nagyjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs alkotások biztosítják, amelyek témái között már megtalálható az arab tavasz is.

Mi is szemezgetünk egy kicsit az alkotások közül:

1. És most merre? (Et maintenant on va ou?)
Nadine Labaki rendező hazájában, Libanonban főleg zenei videók rendezésével szerzett hírnevet, és persze a 2007-es Caramel c. filmjével, amellyel külföldön is hatalmas sikert aratott.
Legújabb rendezését 2011-ben a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be először, és az 54. Oscar Díjátadón is az És most merre? c. filmmel száll versenybe Libanon. A film egy elszigetelt kis libanoni falu életét mutatja be, amelyet muszlimok és keresztények laknak, meglepő módon békésen. Egy ideig. A viszály és a harag azonban senkit nem kímélve beszivárog a kis közösség életébe is. A nők azonban nem akarják annyiban hagyni a dolgokat.




2. A legszebb dolog (Un heureux évenement)
Vagy mégsem? Az Y generáció főproblémája megfilmesítve: akkor most bulizzunk vagy felnőjünk? Liam Gallagher szerint mindkettőt lehet egyszerre. A film szerint azonban nem. Barbara és Nicolas története igazi „Téka sztori”: a két fiatal egy videotékában találkozik, és egymásba szeretnek. Boldogan éltek volna, amíg meg nem halnak, csak hát életükbe megérkezik az a bizonyos legszebb dolog: egy baba. Már késő kővel hajigálni a gólyát. A kapcsolatukat, az álmaikat és a barátaikat is alaposan át kell szervezni, ha folytatni akarják közös életüket.






3. Bordélyház (L'Apollonide :Souvenirs de la maison close)
Fűzők, vágy és romlás egy 20. századi párizsi bordélyban. Szép nőket, gyönyörű férfiakat remélünk és hitelesebb kurtizán filmet, mint amelyek általában elárasztják a tévé -és moziképernyőket. Bertrand Bonello rendező szerint alkotásában a legősibb mesterséget űző nőké a főszerep. A kamera mindig rájuk fókuszál, ezáltal helyezve a prostituáltakat a klienseik fölé. „Tizenkét intelligens és erős nőről akartam filmet készíteni, olyan nőkről, akik önmaguk urai, és akiket nem lehet könnyedén átverni”.






4. A némafilmes (The Artist)
A háromszoros Golden Globe díjas alkotás végre a magyar mozikba is eljut. A némafilm utolsó napjainak romjain szeret egymásba a kiöregedett sztár George Valentin (Jean Dujardin) és a feltörekvő színésznő Peppy Miller (Bérénice Bejo). A film tíz kategóriában versenyez az idei Oscar díjátadón. Elmenni és megnézni. Kötelező. A zene miatt is.




powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme