Bezár a Millenáris Velodrom


A szívünknek igen kedves budapesti Millenáris Velodromot átépítik, a 118 éves pálya a Vasló Kupával búcsúzik.

A Millenáris Velodrom Európa egyik legöregebb sportlétesítménye, illetve az első budapesti, amelyet sportcélra terveztek.

A pálya utolsó "versenyén" nem csak profi sportolók tekernek majd a betonteknőben, ugyanis a szervezők mindenkinek lehetőséget szeretnének biztosítani arra, hogy egy tiszteletkört tegyen a búcsúzó létesítményben.

A pálya 1896-ban épült, a Magyarország ezeréves fennállását ünneplő milleniumi rendezvénysorozat sportprogramjainak helyszíneként. Budapesten ez volt az első, kifejezetten versenysportra szánt létesítmény, melyet a két világháború között átalakítottak, így a világszínvonalú kerékpáros pálya 1928-ban világbajnokságnak adott otthont. A pályaburkolatot az 1950-es és az 1970-es években is felújították, a műemléki védettséget élvező, 3000 fős fedett tribünt pedig 1996-ban renoválták.

A Millenárison játszott először nemzetközi mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott, de a pályakerékpáros viadalok mellett az elmúlt évtizedekben atlétikai és tornaversenyt, ökölvívó és jégkorongmeccset, de még autós rodeót is rendeztek itt.

Mindez persze a Budapest Értékei egy korábbi részéből is megtudható:


Vígh László kormánybiztos februári bejelentése szerint az új Millenáris Velodromban elfér majd egy fedett, nemzetközi szabványnak megfelelő - azaz világverseny megrendezésére alkalmas - kerékpáros pálya, illetve egy BMX-pálya, a középső rész pedig a tornasport új központja lehet. A tervek szerint 2017-re készülhet el az új létesítmény.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme