SZIN összefoglaló



Az augusztusi nagy melegben mi is Szegedet választottuk, ATB-vel, Lou Bega-val, Kosheennal és a Yellowcarddal. Hogy milyen élményekkel gazdagodtunk, tovább kattintva olvashatjátok.



A helyiek által is mediterránnak tartott városban a forróság ellenére több, mint 70 ezer ember bulizott át 4 napot az Újszegedi Partfürdőn. Ez alól a FOOTER.HU fesztiválkommandója sem volt kivétel.
A nagy melegben a fesztiválozók hűsítéséről a fesztiválterületen párakapuk gondoskodtak, valamint a Hőségkommandó srácai járták a fesztivált, hogy vízzel permetezzék azokat, akiknek melegük van. A fiúk hűsítéséért a vízipisztolyokkal felszerelkezett AXE angyalok gondoskodtak, az utakat pedig locsolóautókkal járták a SZIN munkatársai, ezzel is hűtve a területet, amivel ugyan kisebb-nagyobb sarat is csináltak a papucsban közlekedők bosszúságára. Nem sok idő volt ezen morgolódni, hiszen a fergeteges koncertek minden kisebb problémáról elterelték a figyelmet.



A nyitónapon hatalmas sikerrel nyitott újra a SZIN régi-új fesztiválhelyszíne. Az amerikai Yellowcard imádta a fesztivált, Kowáék koncertjén utánozhatatlan volt a hangulat, Copy Con és közönsége pedig tényleg Jamaikában érezhette magát. A Punnany Massif buliján nem pusztán teltház volt: a JATE Klub környéke is tele volt a Wolfiék zenéjére bólogató SZINezőkkel. A Hősök, a Belga és a Paddy and the Rats is emlékezetes koncertet adott.


A második napon már korán reggel kidobott minket a szaunának álcázott sátrunk, ezért úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a fesztivál szomszédságában lévő Napfényfürdő Aquapolist. Itt gyermeki boldogsággal vetettük magunkat a vízbe, és próbáltuk ki az összes csúszdát, ami fellelhető volt az élménypark területén. Ezután átruccantunk a SZIN-es karszalaggal ingyen látogatható SZUE strandra, ahol továbbfolytattuk a csúszkálást és a napon fekve pihentük ki az előző este fáradalmait. Este egy rövid városnézés után újjászületve tértünk vissza a fesztivál területére, ahol a bulit a Rammschwein koncertjén kezdtünk. Itt népszerű Rammstein nótákat hallgathattuk meg, szinte teljesen eredeti hangzásban és előadásban.



A Kosheen koncertje nem csak a közönségnek volt emlékezetes: az énekesnő, Sian Evans a színpadra törött lábbal, mankóval érkezett, amivel a ritmust diktálta, de a táncról nem tudott lemondani. Az átütő energiájú, csodálatos mosolyú d’n’b díva felhőtlen hangulatát pillanatok alatt átvették a SZINesek, akiknek Sian magyarul köszönte meg a bulit.



A Russkaja a zene mellett kis orosz nyelvleckével is készült, a Brainsre egy emberként mozgott a színpad előtt összegyűlt tömeg, a Csík Zenekar pedig nagyon jó hangulatú koncertet adott. A Kozmosz annyira jól érezte magát tegnap – a fellépésén, előtte, és azután is – hogy másnap is fesztiválozott: a SZIN Plázson Kozmosz zenére a fiúk felavatták az erre az alkalomra készíttetett emléktáblájukat.



A pénteki napon a német DJ, André Tannenberger – azaz ATB – júniusban kiadott, Sunset Beach DJ Session 2 korongját és felejthetetlen slágereit hozta el a minőségi elektronikus zene rajongóinak.



Előtte barátja és zenésztársa, Josh Gallahan pörgette a korongokat, az Irie Maffia pedig sötétedés után sem
hagyta lehűlni a levegőt és a hangulatot. Péterfy Boriék koncertjén pedig a lelküket is kiugrálhatták a SZINezők.



A fuvolás beatbox úttörője, Nathan „Flutebox” Lee a The Clinic-kel érkezett, a Soerii & Poolek DJ
Act-tel jött, játszott az Ocho Macho, a PUF, a Zagar, a ColorStar, Odett, a The Carbonfools, Angliából érkezett a Far Too Loud.
Az idei SZIN igazi mediterrán buli volt, forró ritmusokkal, hűsítő italokkal, strandolással, apró bikinikbe bújtatott női testekkel, széles hátakkal, és rengeteg tánccal. A szombati zárónapon a folyton mosolygó bulimester, Lou Bega perzselő latin ritmusaira lüktetett és örült együtt a fesztiválozó tömeg. Lou tud élni: gyönyörű táncos lányokkal vette körbe magát, de felesége is elkísérte, hiszen ő az egyik vokalistája. 



A fesztivál másik végén szintén táncórák voltak: a nagyszínpadról a Parov Stelar Band párductestű énekesnője mutatta a lépéseket a SZINezőknek, akiknek végig járt a lába a másfél órás koncert alatt, amin megismerkedhettek a csapat új, The Princess című albumával.



A környezettudatos szellemiségben megrendezett SZIN Nagy Zöld Napján, szombaton olyan dizájnerek mutatták be kiegészítőiket, akik újrahasznosított, vagy környezetbarát alapanyagokból dolgoznak. 



A divatbemutatón, ahol a Szeged Szépe választás döntősei vonultak fel a zöld dizájnerdarabokban, Ördög Nóra volt a háziasszony, aki mórahalmi lévén nagyon élvezte a „hazai” fesztivált, és maga is kipróbálta, hogyan készíthet pénztárcát, karkötőt esetleg hulladéknak tűnő anyagokból. A SZIN ReRobot Race döntőjén tucatnyi, hulladékból, háztartási romból épült robot versenyzett meg egymással. Németh Juci, az esemény levezénylője és zsűrije, aki megszállott újrahasznosító, a ReRobotok gyorsaságát, szépségét, a felhasznált alapanyagokat és az építésbe befektetett munkát értékelve választotta ki a győzteseket. A SZIN szervezői jövőre is izgalmas zöld pályázatokkal készülnek.



A fesztivál idén komoly fejlesztések után indult, hogy a környéken lakók is a lehető legjobban érezzék magukat ezalatt a négy nap alatt. A szervezők limiter központot állítottak munkába: ez a rendszer a SZIN összes színpadát figyeli, és ha esetleg valamelyik a megengedettnél hangosabban szólna, annak automatikusan csökkenti a hangerejét. Ezen kívül a gondosan megtervezett hangosítási tervnek is köszönhető, hogy idén a lakosságtól érkező hangbejelentések száma a tizedére csökkent a tavalyihoz képest. A Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs az előbbieken kívül azt is elmondta, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok az idén nyugalomban teltek.


powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme