A testvarráson innen és túl - Interjú Bakos ‘Holló’ László tetoválóművésszel


December 29-én, vasárnap délután kezdődik az óév várhatóan legjobb programja, a Tetoválók Éjszakája, amely már másodjára kerül megrendezésre. Tavaly még a Petőfi Csarnokban állt a bál: a tetoválóművészek mellett féltucat zenekar is fellépett, így a tetoválógépek zaját némileg elnyomták a gitárok hangja. Mivel a szervezők nem gondolták, hogy ennyire sokan kíváncsiak lesznek és eljönnek a PeCsába, ezért jelentős sorban állások alakultak ki gyakorlatilag mindenhol – de ezt idén úgy orvosolják, hogy az egész rendezvényt átteszik a Dürlinbe avagy a Dürer Kertbe, ahol várhatóan jobban szét tud szóródni a tömeg, és nagyobb teret kapnak a tetoválók is.




Idén is lesznek ingyenes tetoválások, amit a meghívott művészek varrnak fel a vendégekre; emellett száz ajándék piercinget is szintén kisorsolnak. Az S. D. Hajklub fodrászlányai hajszobrászkodnak, valamint Sullen Angels szépségverseny is várható az idén fellépő zenekarok mellett. Deák Bill Blues Band, Subscribe, Supernem, The [hated] Tomorrow, Claps for Caroline is muzsikál többek között, de aki a képregény-kiállítás miatt jön, az sem fog csalódni. (Főleg, ha egy ajándék tetoválással távozhat hajnalban.)

Az egyik meghívott tetoválót, a győri Raven Tattoo tulajdonosát, Bakos ‘Holló’ Lászlót kérdeztem a tetoválás művészetéről, akivel személyesen is találkozhattok majd a Raven Tattoo standjánál, a Dürerben.

Bakos ‘Holló’ László



1. Mióta foglalkozol tetoválással? Hol dolgozol? Kitől, hogyan tanultad meg a tetoválás fortélyait?


Ha azt mondom, hogy tíz éves korom óta foglalkoztat ez a dolog, akkor nagyon kinevetsz? Ennyi idős voltam, mikor olvastam egy cikket a tetoválásról, mellette fotók autentikus, orientális tetoválással rendelkező emberekről. Akkor és ott döntöttem el, hogy ezt én isszeretném. 1983-at írtunk ekkor. Jó pár évvel később egy barátom elvitt egy barátjához, és egy lakótelepi konyhában elkészült az első tetkóm. Abban a három és fél órában eldőlt az életem, én is ezt akarom csinálni, ilyen csodákat akarok adni az embereknek. Azóta történt egy-két kanyar az életemben, de azt hiszem, már jó irányba tart az utam. Sok helyen dolgoztam eddig, de mind egy-egy lépcsőfok volt, és tavaly végre megnyitottam az első saját stúdiómat a Raven Tattoo-t Győr belvárosában. Tanárom, tanítóm soha nem volt. Mindent magam próbáltam kitapasztalni, nem egyszer a saját bőrömön, de nagyon sok kollégától is lestem el kisebb nagyobb trükköket, fogásokat és sokat segített a tetováló ikon, Guy Aitchison Reinventing the tattoo c. könyve is. Szerintem nagyon fontos a folyamatos fejlődés, tanulás.



2. Szerinted mivel foglalkoznál, ha nem tetováló művészként keresnéd a kenyered?

Temetkezési vállalkozóként dolgoznék. A viccet félretéve nekem a célom volt a tetoválás és nincs „B” verzióm.



3. Vannak-e kedvenc motívumaid, amit szívesen használsz; illetve van-e olyan minta, amit még senki sem kért, de előszeretettel felvarrnál valakire?

Kedvenc motívumaim nincsenek, inkább stílusok. Imádom a keleti dolgokat, ez az ami közel áll hozzám. A vizek, a koik, sárkányok, lótuszok… hát igen Filip Leu nagy hatással volt rám. De nem szeretném behatárolni magam, sok stílusban alkotok és élvezem a kihívásokat. Ha valamit nagyon szeretnék felvarrni, arra általában találok jelentkezőt, hiszen az emberek szeretik a fura, elmebeteg dolgokat. Ezzel szerintem mindent elmondtam.



4. Mennyire fontos számodra, hogy egyedi legyen a vendégedre szánt minta? Volt olyan, akit inkább lebeszéltél a tetoválásról, vagy inkább más irányba tereltél, hogy másik képet vagy idézetet válasszon?

Az egyik legfontosabb dolog számomra, hogy a vendégeim egyedi és „testreszabott” tetoválással álljanak fel a székemből, ezért a divat és tömegtetoválások esetében mindig megpróbálom terelgetni a vendégeimet.



így kell JÓL tetoválni...



5. Hány tetoválásod van? Van-e közöttük olyan, amit jobban szeretnél, mint a többit? Ki tetoválja a tetoválót?

Sok rajtam a félkész tetoválás, így pontos számot nem tudok mondani. A tetoválásaim olyanok számomra, mint egy napló oldalai, mindegyikhez tartozik valami történet vagy érzés így nehéz választani. De ha mindenképpen ki kellene emelni a kedvencem, akkor az oldalamon lévő – félkész - Lucifer szobrot emelném ki, amit Szabó Áronnak köszönhetek; köszi Áron! Az első tetoválásaimat egy barátom barátja, Erdei György/Ceasar készítette, aki ma már New Yorkban praktizál. Ezzel már elárultam két, a tetoválót tetováló nevét, így a sort folytatom tovább; Bárándi Imre, Gergely „Süki” Gábor, Fülöp János, Virág Péter, és az egyik tanulóm (és a párom) Pataki „Nyuszi” Szilvi, aki eddig színesítette a bőröm. Ja, és magamnak is készítettem már néhány mintát.



6. Mivel foglalkozol a szabadidődben?

Szabadidőm nagy részében tovább folytatom a munkát; tetoválás terveket készítek, rajzolok, tetoválógépeket bütykölök, tervezek és építek… De egyébként nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni, főzőcskézni, borozgatós-beszélgetős estéket tartani a barátaimmal, és a párommal „B” kategóriás horrorfilmeket nézni.



7. Részt veszel-e a 2. Tetoválók Éjszakáján? Lehet-e már tudni, hogy milyen mintával, illetve mintákkal készülsz?


Igen, részt veszek. Már megvannak a tervek, de ez maradjon egyenlőre titok. Találkozunk december 29-én, vasárnap délután a Dürerben, előre borítékolom, hogy remek buli lesz.



“2012. December 29-én egy rendhagyó és az egész világon egyedülálló fesztiválra invitálta a tetoválás és a zene szerelmeseit a Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesülete (TSZÉE), a Tat2 Max Magazin. A PeCsa Music Hallban megrendezésre kerülő esemény mérföldkőnek számított a magyar tetováló-fesztiválok történetében. Idén nagyobb, színvonalasabb környezetben ismét megrendezésre kerül a Tetoválók Éjszakája.”


Dátum: 2013. december 29., vasárnap, 15:30
Helyszín: 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21, Dürlin / Dürer Kert
Jegyárak: 2990 forint elővételben / 3500 forint helyszínen, a rendezvény napján

Kapcsolódó linkek:
https://www.facebook.com/bptattoonight
https://www.facebook.com/durlinbudapest


-Angel8

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme