"Ötszáz bizony dalolva ment" - klasszikusokból csinált "refilmet" Pálfi György


Három évig a vágószobában melózott azon Pálfi György és vágóasszisztensei, hogy ötszáz filmtörténeti klasszikusból egy új filmet vágjanak össze. A Final Cut - Hölgyeim és Uraim című filmet szerzői jogok miatt nem lehet levetíteni, de a Filmszemlén jól meg lehet majd vizsgálni, mert ott azért bemutatják. Az előzetes nem akármilyen. Nézzék!

A kiválaszott ötszáz bedigitalizált filmből fogtak százat-százhúszat, majd Pálfi kiadta a feladatot hat vágóasszisztensnek, hogy ezeket szedjék szét snittekre, olyanokra, amelyeken csak férfi, csak nő, illetve férfi és nő együtt látszik. A kiválogatott snitteket különböző cselekvések szerint csoportosították: férfi leül, kinyitja az ajtót, becsukja az ajtót, belép az ajtón, kilép rajta, kinéz az ablakon, fut, sétál, étkezik, cigarettára gyújt, fizet stb. - és ugyanezeket megkeresték a női szereplőkkel, és persze megnézték a közös cselekvéseket is - ezek közé tartoztak a csókolózások, a szeretkezések is - írja az Index.

"Így alakult ki egy összefüggő sztori, amelyben a sok-sok színész és színésznő által megjelenített vacsorajelenet például folyamatos történéssé tudott válni. Kiderült, hogy ha jól bánunk a snittekkel, akkor a néző elfogadja, ha egy ember több emberből van összerakva. Viszont azt tapasztaltuk, hogy a nappal és az éjszaka, azaz a napszakok váltakozása képről képre nehezen megy át a néző agyában, és az sem mindegy, milyen korkülönbség van az egymás után következő nők vagy férfiak között" - ezek meg Pálfi szavai.

A rendező a Filmművészeti Egyetemen mutogatja majd a filmet, ami nagyon jól jön majd a vágás- és montázselmélet, a dramaturgia és a történetkezelés okításához.




powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme