Meg lehet ölni egy művészt büntetlenül – Jászai@Sufni Sötétkamra



Szombat este bemutatkozott a Sufni Sötétkamra, a Sufni G'Art'n kamaraszínháza. A Sufni, ami egyébként a Fogasház közvetlen szomszédságában található, amolyan sztenderd belvárosi romkocsma, és mint olyan, otthont ad különböző kulturális törekvéseknek a poharazgatáson kívül. Ez szerintünk becsülendő.

A Sötétkamra kisszínház hivatalos bemutatkozó előadásának Sediánszky Nóra Jászai Mari levelei és naplói alapján írt monodrámáját választotta. A Jászai Monodráma sötéten humoros, őrületbe merülős játék egy darkos travi szerkóba öltözött férfi előadásában. Szimpatikus felállás, hogy egy férfi játssza el az elmélkedő színésznő szerepét, a nemek közti határ elmosódik és a művész identitás kerül előtérbe. Üdítően hat ez, amikor sokan még mindig előszeretettel szajkóznak közhelyeket a nők és férfiak közti meghatározó különbségekről.

Kibukik az „örök primadonna” nehéz természete, adott némi keserű poénkodás a Jászai Mari tér elnevezésén. Ami teljesen jogos megidézett művésztől, hiszen valószínűleg senki nem akar színház, utcanév, vagy villamosmegálló vagy egyéb közterület lenni. Az elmúlt korok alkotói is hús vér emberek voltak, és gyakran olyan dolgok derülnek ki róluk, amik nem férnek bele az utókor róluk alkotott képébe. Menszátor Héresz Attila belebújik a hajdani díva bőrébe, eggyé válik vele és tovább gondolja Jászait a művészt, és Jászait, az embert. Így válik a monodráma egyszerre nagyon személyes értelmezéssé és a művészember egyetemes vallomásává.



A Sötétkamra ígéretes helynek tűnik, ahol változatos, érdekes darabokkal és felolvasóestekkel várják a kulturálódni vágyókat, ráadásul teljesen elérhető belépő árakkal. A Sufni G'Art'N pedig eredetiség hiányában is kellemes helynek tűnik, ahol szól a zene és hideg a sör.


Egy kis ízelítő a legközelebbi programból:

Egy férfi, a felesége és a szerető. Mit lehet még ebből a témából kihozni? Különösen, ha ezek még együtt is zenélnek...

„Akkor elmondom, mi van... Az van, hogy Te (megérinti a zakó ujját) szerelmes vagy belé. (rámutat a harmadik székre, amin egy palack ásványvíz látható.) És, ha jól vettem ki tegnap éjjel, ahogy a fülembe lihegtél, szerelmes vagy belém is. Azt mondod olyan ez mintha...jaj, hogyan is mondtad? Hogy lehet egyszerre szeretni Bach-ot és Kodályt. Aha. Szeretheted a túróstésztát sósan és cukorral is. Számtalan példát felsoroltál. A kedvencem az volt, hogy lehet trágyázni marha és lótrágyával is... Szeretem a bukolikát... szeretem, ha a megtermékenyítő, bár romlott, de hasznos és jótékony salakanyag szintjére degradálnak... " 

Az Előhívás felolvasó estek sorozat első részét előadja a Csikós Attila–Trió
Szereplők: Menszátor Héresz Attila, Fazakas Júlia, Szabó Márta
A jegyár: 1000, - Ft


powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme