Zombi top 10 - lista a nézhető élőholtas filmekről


A Z világháború kapcsán minden nagyobb portál előhozakodott a maga megalapozatlan és minden szempontból szubjektív zombifilm toplistájával, ekképpen mi is megkreáltuk a magunkét. A jó hír az, hogy mi nem akarjuk önökbe plántálni, hogy a fent említett film jó. A rossz hír pedig az, hogy a kendőzetlen igazságért kénytelenek lesznek átnyálazni ezt a förmedvény élőholt listát.


-2) Indítsunk a mínuszosokkal, avagy a sorozatokkal... Mert bizony a The Walking Dead című amerikai sorozatnál kevés ütősebb zombi-mozgófilm létezik a világon. Remek karakterek, emészthető családdráma és hiteles maszkok teszik felejthetetlenné a szériát. A 4. évadot októberben kezdi vetíteni AMC.


-1) Egy brit grúp a The Walking Dead sorozat sikerén felbuzdulva (vagy más miatt) leforgatott egy már-már minisorozat-szerű valamit, ami In The Flesh címen futott, illetve fut a BBC csatornáján. Eme történetben zombi főhősünk az apokalipszis utáni állapotokra eszmél, méghozzá egy hosszas rehabilitációt követően. Ebben a világban a „zombi-állapot” szinten tartható megfelelő gyógyszerekkel, ellenben gondok vannak a visszailleszkedéssel. Felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e még ember, családtag, valódi érző lény egy egykoron volt fenevad? Reflektor vetül a mindenkori másság kérdéskörére, ami egyedülállóvá teszi a sorozatot. 2014-ben folytatódik Kieren története...


10) Fido
Egyedülálló műalkotásként izzik a tizedik helyen a Fido (hasznos a zombi a háznál) című film. Egy bájos, rendezett kertvárosos, elborult mozi van terítéken, ahol Fido akár egy hűséges kutyus is lehetne... de nem az! Fido egy zombi. A történet pedig kifejezetten szórakoztató. Nézzék csak trailert!


9) Legenda vagyok
Will Smith kutyaszemei, és a hűséges németjuhász emberszemei a vámpírzombikkal megspékelve mindent visznek. Lenyűgöző posztapokaliptikus látomást kaptunk az alkotóktól.


8) [Rec]
Az első Rec film a maga kézikamerás megoldásaival az elképzelhető legfélelmetesebb zombifilm, ami valaha készült. Kissé bugyután indul, a sztori sem valami nagy bonyodalom, mégis, hetekig emésztgeti a néző látottakat. Must-see.


7) Zombieland
Még egy film, ami bizonyítja, hogy lehet ezt a műfajt komolytalanul is komolyan művelni. A "hülyegyerek", meg az aranymacsó szórakoztató mód hentelik az élőholtakat...


6) A kaptár 1-3
Meglátásunk szerint A kaptár filmek első, illetve a harmadik darabja érdemel figyelmet. Az első mozi kultuszteremtő hangulata és látványvilága magáért beszél. Ezt a fílinget csupán a 3. film, a Teljes pusztulás tudta meghaladni. (Csak alig hihető, de igaz: franchise eddig öt mozifilmet bírt átívelni.)


5) 28 nappal később/28 héttel később
Bár két külön filmről van szó, a hangulata és történetvezetése miatt egy kalap alá vonjuk a két alkotást. Az első részben Anglia a zombik martaléka lesz, a másodikban pedig az immáron tiszta, zombimentesített Angliában szabadul el pokol újfent. Prájlessz.


4) Haláli hullák hajnala
Egyértelműen a legjobb zombi vígjáték, ami valaha készült. Agyatlan az egész. Látni és szeretni kell! 


3) Holtak hajnala (2004)
Ez a remake megér több misét is, elég pofás darab. Természetesen abszurd, és közhelyes az egész, ennek ellenére működik. A jól megválasztott felütés, a sokkoló hangulati elemek, s a forgatókönyv olyan világba kalauzol, ahol garantáltan nem szeretnék élni.


2) Stake Land
A Stake Land szörnyeit alapvetően vámpírként aposztrofálják, de kilóg a lóláb. A film zombiszagú, méghozzá meglehetősen. Viszont kellően művészi, jól fényképezett és elvont a hatása van ahhoz, hogy szeressük, és a második helyre vonjuk. Ínyenceknek bátran ajánljuk!



1) Pontypool – A zombik városa
A Pontypool a maga kis költségvetéses valóságában is egy remekmű. A százszámra fabrikált B-kategóriás, popcorn zabáló közönségnek szánt filmtömeg után szinte felüdülés egy olyan alkotással találkozni, amely feltételezi, hogy a nézőnek jóleshet a gondolkodás. A magyar forgalmazó persze abszolút nem ez a kategória – tekintve frappáns címadást – de az értő közönség láthat némi  (kevéssé felszínes) társadalomkritikát az elvont, minimalista történetvezetés mögött.


***

-1000.000) Mint észlelhető, a Z világháború nem került fel a listára. Nincs helye itt, mert gyakorlatilag nézhetetlen a kamerarázós akciójeleneteivel és a fájdalmasan klisédús párbeszédeivel. Pedig volt néhány „majdnem jó jelenet”, amikor felcsillant a szemünk, de aztán azokat is agyonütötték egy „én is szeretlek, drágám”-típusú beszélgetéssel. Mi ebből nem kérünk... És Önök? 


0) Nulladik, különdíjas "versenyzőnk" az Eleven testek című film. Gyakorlatilag egy Stephenie Meyer koppintásról van szó, csak az Alkonyat filmeknél jóval humorosabb és tudatosabb kivitelben. A huncut kikacsintásokkal és az öniróníával pedig már egészen szerethető a mozi.



-EveCarrot

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme