Megidézzük a nyár szellemét – Technodub Seance pénteken a Margitszigeten


Nem, valójában semmi köze szellemidézéshez, sokkal inkább egy olyan szabadtéri mulatság, ahol rajongók kis csoportja hódol ennek a mai napig igencsak undergroundnak számító műfajnak. Pedig egyrészt dub, másrészt meg techno, tehát nincs mit nem szeretni rajta. Tehát szerintünk kissé méltatlanul maradt ki az elektronikus zene fő csapásvonalából.

A Technodub Seance „Egy 20 éve periférián lévő stílus maroknyi követője szeánszokat tart.
A budapesti kortárs Dub Techno szcéna DJ-i és producerei párhuzamos dimenziókból hívnak elő gömbvillámokat, hogy éteri atmoszférában világosodjunk meg.”

Ez mind nagyon szépen hangzik, de mi is valójában ez a stílus? Ha a műfaj úttörőiről, jeles képviselőiről beszélünk, akkor muszáj megemlítenünk olyan előadókat, mint a Rhythm and Sound, Monolake, Andy Stott, vagy a Porter Ricks, a teljesség igénye nélkül, persze. De talán inkább ott kellene kezdeni, hogy mi az a dub. 

A jamaicai (pop)zene hatása megkerülhetetlen a könnyűzenében, az elektronikus zenében főleg. Az egyik legfontosabb elem, amellyel megajándékozta a modern zenét, az a dub. A dub önmagában nem annyira irányzat, inkább technika. A hatvanas évek végén alakult ki, részben a helyi zeneipar anyagi helyzetéből adódóan. A dub, ha úgy tetszik, zenei újrahasznosítás. A producerek például több énekessel ráénekeltettek egy instrumentális alapra, vagy ének nélkül alakítgatták, piszkálgatták a meglévő zenéiket. Így aztán az olyan „alapító atyák,” mint Lee "Scratch" Perry és King Tubby a natúr instrumentális verziókból kísérletezgetés révén jutottak a meditatív, pszichedelikus hangzásokhoz, amiket ma könnyen felismerünk. 


Mad Professor szerint: "Every object has a shadow.You have to find your own shadow.Every song could be dubbed.You have to find the dub." (Minden tárgynak van árnyéka. Meg kell találnod a saját árnyékod. Minden dalból készülhet dub. Meg kell találni a dub-ot.)


Tehát a dub egy árnyék a hang árnyéka. A zene, mint térbeli élmény, a kiemelt ritmus, dezorientáló visszhangok rétegei. Na, akkor most ehhez jön egy adag techno. De a kemény Detroit technoval való szembefordulást is jelentette a stílus kialakulása a kilencvenes évek első felében, valamint a techno műfaji határainak bővítését is. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor a dubtechno nem zúz, inkább lebeg. Alacsonyabb bpm-en lüktető ritmusból, lecsupaszított struktúrából és lebegő térből áll.

Van, aki szerint nincs ennél elemibb és spirituálisabb zene a világon, míg van aki azt mondja, hogy egy felvétel vagy élő szett meghallgatása után inkább csak egy élmény benyomása marad meg bennünk, mint maga a hangok és ritmusok.



Tökéletes példája ennek az atmoszferikus minimalizmusnak


Nézzük csak akkor, hogy mire számíthat, aki pénteken kilátogat a margitszigeti wndrlnd-be. Egyrészt maratoni partyzásra, hiszen a móka már este 6-kor megkezdődik és hajnalig tuti nem lesz vége, másrészt pedig egy különlegesen kialakított romkocsma/pop-up bár udvarára, amelyet Overmind, azaz Frivaldszki Márk grafikái díszítenek. Tehát adott egy különleges Duna parti helyszín, ahol felcsendülnek a friss, elvarázsoló ütemek e műfaj legkomolyabb hazai arcai tolmácsolásában.



Frivaldszki Márk. "Power, Passion & Beauty"

A fent hallható Naga & Peter Bernath, majd az RTS.fm Royalvic-je és a Fiktív Dub Room-os Benzon játszanak back to back szetteket. Krisz Deak & Zoltan sSolomon /live/ pedig egy live act-tel készülnek az estre.  


Krisz Deak - Simple Life


Ezen kívül még a dubtechno szcéna jeles képviselői, Garpo és Spyral szórakoztatja a Duna parti Csodaországban szeánszolókat.



Garpo Dj set @ RTS.FM - visuals by Thief

Relaxáljanak pénteken már kora estétől a vízparton, művészi környezetben, szállós zenék és hideg sör társaságában. Nem fogják megbánni, hiszen erről szól a nyár!


Line up:

garpo

spyral

naga & peter bernath

royalvic & benzon

krisz deak & zoltan solomon /live/

vj : thief


*RTS fm rec



*(07.29. - 08.04. Fridvalszki Mark (OVERMIND) @ wndrlnd)
www.overmindflow.com


 wndrlnd.hu/muveszek-kiallitok





Andorka

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme