Zaz: Recto Verso - Ismét hódít a sanzon


A Franciaországban már hatalmas népszerűségre szert tett énekesnő, polgári nevén Isabelle Geffroy. Most egész Európát készül meghódítani, köztük minket is. A sanzonénekesnő eddig egy lemezzel büszkélkedhetett, mire azonban a Recto Verso megjelent, már számos elismerést bezsebelt, köztük 2011-ben megkapta az European Border Breakers díjat. Ha érdekelnek a részletek, kattints!

Bár a francia nyelv nagyon megosztó az emberek között, egyesek oda vannak a hangzásától, másokat pedig a világból is ki lehetne kergetni vele. Ám még ez a nyelv is válthat ki egységes elismerést a közönségből, ha jó közegben tálalják. Zaz pontosan ezt tette, a Recto Versora is jellemző sanzonos, jazzes beütésű, vidám dalokkal ösztönösen ráérzett, hogy mire vágyik a publikum.

Első, egyszerűen Zaz című 2010-ben megjelent korongja gyémántlemez lett, így a következőt is nagy elvárásokkal fogadta a hallgatóság. Nem is csalódtak, hisz Németországban és Svájcban már listavezető a júniusban megjelent album.

Bár a Recto Verso-n a kezdés némi fenntartásokat von maga után, az On Ira ugyanis inkább poposabb, kissé slágeres az album többi dalához képest, de Isabelle hangja és művészi játéka itt is kitűnik.

On Ira official... nagyon színes, nagyon francia

A második Comme Ci, Comme Ça már egy igazi francia sanzon dal, ami vidám, pörgős és az ember maga is Franciaországba vágyik. Az egész albumra jellemző egyébként a vidám, könnyed stílus. Ettől is olyan megkapó a korong, mert mellőz minden mesterkéltséget. A tizennégy trackes album minden egyes mozzanata igazi karakter, nem olvad egyé a lemez, nem válik unalmassá vagy túl melankolikussá, egyszerű, élettel teli és mégis mindegyik egyedülálló. Ehhez persze hozzá segít Zaz játéka a hangzással és a kiejtéssel. Ami egyébként elkendőzi, hogy egy kukkot nem ért az ember az egészből (kivéve, ha perfekt francia), és mégis teljesen átérzi minden szám hangulatát.


Persze a hangszerelés is hozzásegíti a lemezt az egyedülállóságához, ugyanis hegedűtől kezdve a sima gitárig, zongoráig, a trombitán át, szinte minden felcsendül a dalokban, így a Déterre a maga egyszerűségével hódít, az egy szál gitárral, míg a Toujours a trombitával és a hegedűvel ismét Zaz hazájába repíti a hallgatót.


A hírnév már régóta váratott magára, ugyanis Isabelle ölébe sem csak úgy belehullott a siker. Gyerek kora óta a zenével foglalkozik, négyévesen már hegedült, s erre tette fel az egész életét, majd Bordeux-i modern zenei akadémia ösztöndíjas tanulója volt.

Tehát érdemes időt szánni Zazra. Nem mellesleg a francia tehetség idén, élőben, a szigeten is megmutatja, mit tud.

Vicky

Sony Music
Megjelenés: 2013
Műfaj: Pop, Folk, World, & Country
Stílus: Sanzon

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme