Frank Sinatrára emlékezünk


Ma pontosan tizenöt évvel ezelőtt hunyta le örökre azt a bizonyos legendás kék szempárt Frank Sinatra.
A férfi, aki mindent úgy csinált, ahogy neki tetszett. És mindenki szerette, amit csinált, mert a zene volt az igazi státuszszimbólum, nem a mobiltelefon. A klikk után Frank Sinatrára emlékezünk, és az életére, ahogyan azt ő élte. Egy kicsit másképp, mint gondolnák.
Sinatra életét, most egy kicsit rendhagyóan, a magunk módján, elevenítjük fel.
Íme, néhány érdekes, de kevésbé ismert tény a legendás énekesről:

Akinek halálhírét keltik, az sokáig fog élni. Erre Sinatra sem cáfolt rá. Őt már születésekor gyászolták. Az orvosok ugyanis azt hitték, halva született. Egészen addig, míg hideg víz alá nem tartották, amikor is Frank felsírt. 1915. december 15-én Sinatra először csodálkozott rá a világra.

Karrierje elején Sinatrát is majdnem elkapta a marketing veszélyes örvénye: a lemez producerek azt szerették volna, ha nevét megváltoztatja Frankie Satinra. A vezetéknév-változtatással Sinatra selymes hangszínére szerettek volna utalni. Frank(ie) nemet mondott.



 Miután John F. Kennedy egy esős nyári estén nem Sinatra, hanem inkább Bing Crosby házát választotta átmeneti szállásaként, Frank hivatalosan átigazolt a Republikánus párthoz.(Itt azért álljunk meg egy kicsit, és gondolkozzunk el, hogy vajon ma hány magyar előadó pártolna át a másik oldalra, csak azért mert valamelyik őszinte politikusunk nem nála hajtaná álomra a fejét. Tovább megyünk: Befogadna egyáltalán bárki magához egy politikust?)

Sinatra fiát, Frank Jr-t, 1963-ban elrabolták. Az emberrablók több mint kétszázezer dollárnyi váltságdíjat követeltek. Sinatrának végig, lenyomozhatatlan utcai telefonfülkékből kellett telefonálgatnia és tárgyalnia az elkövetőkkel. Ezt követően Frank zsebe sosem volt üres. Szó szerint. Sinatra élete végéig aprópénzt hordott a nadrágja zsebében. (Frank Jr. természetesen megkerült.)

Sinatra rövid ideig Mia Farrow férje is volt. A ’90-es évek elején, amikor Mia rajtakapta akkori élettársát, Woody Allent, hogy az közösen nevelt lányukkal, Soon-Yivel hempereg, Sinatra készségesen felajánlotta, hogy eltöreti Allen lábát. A lehetőséggel, Mia sajnos  nem élt.


Frank mindig megválogatta hol adott koncertet. Sosem énekelt olyan helyen, ahol nem léphetett fel színes bőrű előadó.

Sinatra hetvenkilenc évesen, utoljára a ’The Best is Yet to Come’ (kb: A java még csak most következik) c. dalát énekelte a nagyérdemű előtt. Ez a sor díszíti sírkövét is.


powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme