MONO – újra elvarázsolnak az A38 Hajón



Február 9-én, a budapesti A38 Hajón lesz a Japánból érkező Mono formáció koncertje, amely az idei év egyik első igazi zenei különlegességének ígérkezik. A csapat elsöprő energiájú instrumentális rockzenét játszik, amely a szigetország egyik legsúlyosabb zenei exportcikke és amellyel öt kontinensen turnézik a zenekar. Vendégként egy belga gitáros, Dirk Serries mutatja be egyszemélyes ambient-drone projektjét, Microphonics név alatt.

For My Parents (Szüleimnek) – ez a címe a négytagú japán zenekar, a Mono új albumának, amely immár a hatodik az 1999. óta működő együttes pályafutása során. Bő egy évtized alatt a Mono a 21. századi modern zenék egyik legjellegzetesebb képviselőjévé vált: experimentális műveikben az indulatok mellett egyszerre van jelen a cipőbámuló (shoegaze) csapatok mélabús hangulata és a kortárs, illetve klasszikus komolyzenei stílusok méltósága, valamint minimalista és zörejzenei elemek. A Sonic Youth vagy a My Bloody Valentine hatása ugyanúgy tetten érhető náluk, mint például Ennio Morricone, Lars von Trier vagy éppen Ludwig van Beethoven munkássága.


Follow the Map 

Takaakira “Taka” Goto gitáros, Tamaki basszusgitáros, Yasunori Takada dobos és Yoda gitáros saját zenei világot teremtettek maguknak évtizedes működésük során, aminek köszönhetően a Mono neve még a számos kiváló tehetséget összefogó posztrock műfajon belül is igazi fogalommá vált. Kiváló lemezeik mellett elsősorban az segítette az együttest a nemzetközi hírnév megszerzésében, hogy koncertjeik rendkívül intenzív, sodró élményt nyújtanak.

Az instrumentális rockzenét játszó formáció dallamai szinte önmagukban képesek pótolni a dalszövegek hiányát, és a nagy ívű, rendkívül atmoszférikus kompozíciók transzcendens hangulatot árasztanak. Dalaikban a szépség és a vadság egyaránt jelen van, ennek is köszönhető, hogy elegáns koncerttermekben és rockklubok színpadán egyaránt otthonosan mozognak, és zenéjük könnyedén felismerhető. A For My Parents album ennek a fejlődési útnak egy újabb állomása. A felvételek során a zenekar ismét együttműködött a Wordless Music Orchestra szimfonikusaival, akik a New Yorkban rögzített, Holy Ground című 2010-es koncertfelvételen is közreműködtek. Az új lemez dalait meghallgathatja minden kedves rajongó a http://monoofjapan.bandcamp.com oldalon.

Ilyen az A38 MONO plakátja...

A Portugáliától Ukrajnáig ágazó európai turné budapesti állomása az A38 Hajón lesz, február 9-én. A turnén egy három évtizede alkotó, 1985 és 2009 közt Vidna Obmana álnév alatt ismertté vált belga zenész, Dirk Serries is részt vesz Microphonics nevű projektjével. Az ambient zeneszerző és előadó számos megmozdulása során többek között Steven Wilsonnal, Steve von Till-lel, Justin Broadrickkel is dolgozott már együtt.




A koncert február 9-én lesz, 18-órától.
Belépő: 4500 Ft.
http://monoofjapan.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/events/263864603736877/



Írta: Szuszu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme