Hidegrázós koncertélmény az Urániában


2012 szeptember 20. óta világszerte már több mint harminc országban vetítették a Queen 1986-ban Budapesten adott koncertjének digitálisan felújított felvételét, a Hungarian Rhapsody-t. Itthon csak néhányszor játszották, de az Urániában, a koncertfilm sorozat keretében végre műsorra tűzték. Persze mi is ott voltunk.


Január 11-én láthatta először a magyar közönség az Urániában a Queen - Hungarian Rhapsody, digitálisan felújított koncertfilmet, amelyet Zsombolyai János rendezett. Megmondjuk konkrétan, hogy mi nem nagyon nézünk koncertfilmeket. Egy-egy dal belefér, de 2 órán keresztül nézni egy énekest, meg a többieket, ahogy izzadnak, nos ez a legtöbb esetben unalmas.

Mégis úgy izgultunk, mintha egy valódi fellépésre mentünk volna, mikor az Uránia Nemzeti Filmszínházban arra vártunk, hogy lekapcsolják a villanyt, és felcsendüljön a One Vision első pár hangja.

Zsombolyai János filmjéről, a koncertről számos legenda, történet kering, a kedvencünk egyértelműen az, amikor Brian May egy bizonyos „Bájatorbegin” ivott kevertet, de az sem utolsó, amikor Freddie meg akarja venni a Parlamentet, vagy épp pálinkát iszik. 

Utóbbi jelentetek természetesen nem hiányozhatnak az 1986-ban készített film digitálisan feljavított változatából sem, ahol a kép simán rendben van, a hang viszont csodálatosan szól. Az eredeti filmet nézve mindig az volt az érzésünk, hogy a közönség nem hallatszik eléggé. Nos, mintha ezen is sikerült volna javítani, itt-ott azért szépen hallatszik az ováció és az éneklés is, és így még inkább hidegrázós a Who wants to Live Forever és a Tavaszi szél vizet áraszt. De említhetnénk az In the Lap of the Gods-t, az Is This the World We Created?-et, a Bohemian Rhapsody-t, vagy a Friends Will Be Friends-et is. Egyszóval menjenek az Urániába, nem mindennapi élmény (újra) megnézni, mit tett oda 1986. július 27-én a Queen a Népstadionba, már csak azért sem, mert az volt a Queen utolsó turnéja és a Budapesten még ereje teljében lévő frontember öt év múlva már nem is élt.

Jegyek itt.

Gaben

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme