Cseh Tamással telt meg a Széchenyi Könyvtár


Cseh Tamás festményeiből, grafikáiból, filmjeiből, fotóiból, koncertplakátjaiból, lemezborítóiból és személyes tárgyaiból lehetett megnézni egy kiállítást - mindössze egy napig - a magyar kultúra napján, Cseh Tamás 70. születésnapján az Országos Széchényi Könyvtárban. Este a kiállítás helyszínén Másik János emlékezett dalokkal az énekesre. Videó!

Szemerei Péter, az OSZK főigazgató-helyettese elmondta a megnyitón, hogy két éve gyűjtik, digitalizálják, őrzik azokat az archív felvételeket, amelyeket a hallgatók, olvasók küldenek nekik.


Ez a "tipi"

A kiállításon Cseh Tamás mintegy száz képzőművészeti alkotása mellett például fellépéseinek plakátjai, valamennyi lemezének eredeti kiadása, kéziratok, kották, írógépe, gitárja látható, valamint indián nevén "Füst A Szemében" főnök utolsó sátra, azaz tipije, a dakota tárgyi kultúrát idéző berendezéssel.



Voltak filmvetítések és a látogatók a Cseh Tamás-archívum dokumentumaival számítógépeken, az archívum munkatársai segítségével is megismerkedhettek. Mi persze al eginkább kíváncsiak Másik János fellépésére voltunk, aki szólóban idézett föl néhány dalt.





Gaben

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme