A mágia mindent elrendez – Mat McNerney-vel beszélgettünk a Fekete Zajon



„Oda, a fűbe üljünk!” – mondta Mat McNerney, a finn-angol Hexvessel énekes-gitáros-atyaúristene, és ő mutatta nekünk az utat a Mátra rengetegében. A black metal világából (is) ismerős figura a színpadon hihetetlen szuggesztív frontember, „civilben” pedig elbűvölő pofa, kedves, nyugodt, udvarias, igazi angol gentleman. A 2012-es Fekete Zaj fesztiválon beszélgettünk vele.


Magazinunk eredetileg videós interjút tervezett, ám a technika nem állt az oldalunkon. De minden rosszban van valami jó: hangrögzítő szerszám tarhálása okán megismerkedhettünk egy fontos személlyel, aki még a ködbe vesző kilencvenes évek magyar undergroundjában alkotott nagyot, közvetve elindított minket is az újságírói pályán, valamint magazinunk nevét is tőle loptuk. Ezúton is köszönet a kultikus Black hód fanzine „Footer” néven alkotó leányzójának a segítségért!

Most pedig nézzük, milyen jókat mondott a Mat a szájával!

FOOTER.HU: Szia Mat, mi a helyzet, hogy megy a turné?

Mat McNerney: Minden jó eddig, örülünk, hogy találkozhatunk a régi cimborákkal, és egyébként is szeretünk Európa ezen részére járni, remek helyek vannak Romániában, Magyarországon. Az undergroundban itt történnek mostanában az érdekes dolgok. Itt igazán közel lehet kerülni az emberekhez, a koncertek sokkal intimebb hangulatúak, mint máshol. Nagyon örülünk, hogy eljuthatunk ide, figyelembe véve, hogy mi egy viszonylag fiatal zenekar vagyunk. Ez egy igazi álomutazás nekünk.

FOOTER.HU: Akkor csak így tovább, sok szerencsét a turné hátralevő részéhez! Az új albumotok (No Holier Temple) megjelenés előtt, egy videó már ki is jött, mit kell erről tudnunk, van-e valami váltás az előző albumhoz, a Dawnbringerhez képes?



Mat: Igen, ez most egy teljesen zenekari lemez. Mindenki játszik rajta, sokkal teljesebb lett. Az előző lemezhez rengeteg inspirációt merítettem a hatvanas-hetvenes évek folk dalaiból, a No Holier Temple-nél inkább régi progrock lemezekhez nyúltam vissza.

FOOTER.HU: A banda tagjai is részt vettek a dalírásban?

Mat: Nem, a dalokat még mindig én írom, de a különbség az, hogy most eleve erre a zenekarra komponáltam, úgy írtam, hogy tudtam kikkel fogom előadni. Természetesen mindenki belevitte a saját stílusát, apró ötleteit. Máshogy is szól ez a lemez, hiszen a hangzást most egy komplett zenekar találta ki, nagyon sokat köszönhetek nekik a frankó hangzás létrehozásában. Annyiban hasonlít az előző lemezre, hogy most is rengeteg különböző forrásból merítettem ötleteket.



Hexvessel - Woods To Conjure (a vadiúj No holier Temple-ről)

FOOTER.HU: Oké, most jön a kötelező kérdés – mi a helyzet a black metallal? Mindenki onnan ismer téged, Code, Dodheimsgard, és a többi. Érdekel még téged a black metal?

Mat: Persze, nagyon is! A black metal az énem egy jelentős része és ebben semmit sem változtam. Ugyanaz a fanatikus fickó vagyok, csak most éppen nem játszom blekkes csapatban. Ez nem egy tudatos döntés vagy szakítás, csak így alakult. A bandákkal, ahonnan kiléptem, volt némi problémám, nem a zenei műfajjal. Különösen érdekel az extrém zenék világának kiszélesítése, szerintem a Dodheimsgardba és a Code-ba is sikerült némi új ízt csempésznem, némi avantgárd feelinget. A Code feltehetően még mindig egy keményvonalas, ortodox black banda lenne, ha engem nem engedtek volna beleszólni a dalírásba. Biztos úgy is király lett volna, de szerintem így még érdekesebb volt. Szóval, akinek tetszettek az elborult részek ezekben a zenekarokban, azok most megkaphatják teljes egészében a Hexvesseltől. De ettől függetlenül rengeteg black metal koncertre járok, van sok barátom a szcénából, szóval még mindig imádom! Hálás vagyok, hogy a része lehettem ezeknek a nagyszerű zenekaroknak és a legjobbat kívánom nekik.



A Code zenekar The Cotton Optic című dala a Nouveau Gloaming című debütlemezükről

FOOTER.HU: Szóval talán egyszer még láthatunk egy black metal banda élén?
Mat: Talán. De az is biztos, hogy valami „másmilyen” black metal lesz. Igazából kár, hogy nem sikerült elérni a legtöbbet se a Dodheimsgarddal se a Code-dal. Nem turnéztunk eleget, nem csináltunk elég zenét. 6 évig voltam a Dodheimsgardban és mindössze egy lemezt készítettünk ez idő alatt. Kár. Bár, tudod, a DHG mindig is ilyen lassú banda volt. Talán kell is ennyi idő, hogy ezt a magas színvonalú zenét kiérlelje, nem tudom.  

FOOTER.HU: És mi a helyzet a másik perszónáddal, amit a Beastmilkben hagysz kibontakozni?

Mat: Hát, elég ráérősen kezeljük, nem csinálunk nagy ügyet belőle. Ebben én csak egy énekes vagyok, egyedül a vokális részeket találom ki, a többibe direkt nem szólok bele, mert a srácok remek dalokat írnak, teljesen a régi post-punk, goth rock feeling. Van zsebkendőd? Jaj, de király vagy, van zsepid!


FOOTER.HU: Megtiszteltetés a Hexvessel énekesét kisegíteni egy ilyen szorult helyzetben!

Mat: (nevet) Most már tudom, kire számíthatok!

FOOTER.HU: Na, az utolsó kérdés nálunk mindig valami baromság, de ez úttal kivételt teszek, és átadom az utolsó kérdés jogát példaképünknek, a legendás Black Hód fanzine alapítójának, akivel tök véletlenül éppen ma ismerkedtem meg!

Mat: Az kemény. Ma találkoztatok először?

Black Hód: Igen.

FOOTER.HU: A kilencvenes években csinált egy fanzine-t, amit mi, mint a Bibliát olvastunk, tulajdonképpen emiatt kezdtünk el egyáltalán írni.

Mat: Erről eszembe jut egy jó kis sztori. Litvániában játszottunk éppen, a szervezővel előtte csak egyszer találkoztam, amikor meghívott a Code-dal, aztán rá egy évre megint meghívott a Hexvessellel. És amikor megérkeztünk, azt mondja, van neked valami spéci meglepetésem. És elővett egy kazettát, amin az én demóm volt, az első zenekarommal. Anno a kilencvenes évek elején nagy kazettacserélgetésben voltunk ezzel a sráccal, éveken át leveleztünk, és ez csak akkor, ott esett le nekünk. Valamit keresett a neten és a Metal Archivesen látta felsorolva az összes bandámat és akkor rájött, hogy, „hé, várjunk csak, ezt a palit ezer éve ismerem!” Én nem hiszek a véletlenben, szerintem mindennek oka és célja van. Nem véletlen, hogy ti éppen itt találkoztatok össze, és mi is itt beszélgetünk most. A mágia mindent elrendez.

Black Hód: Hogy tetszik a helyszín?

Mat: Amikor jöttünk, nem számítottunk semmire, azt gondoltuk, „hm, visszajövünk Magyarországra, találkozunk jófej emberekkel, lenyomjuk a bulit és ennyi”. Aztán, ahogy közelítettünk, láttuk ezeket a csuda hegyeket, meg a tavat, azt mondtuk egymásnak: „ez remek, ide csak úgy, turistáskodni is eljönnék!”

Srég (Footer.hu) & Footer (Black Hód) 2012 Fekete Zaj Fesztivál 

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme