Dallas Reboot – Már megint azok a francos Ewingok


Néhány nappal ezelőtt ismét felcsendült a jól ismert főcímzene, amely kivételesen nem a száz évvel ezelőtt debütált, majd tíz évet átívelő sorozat ismétlése volt, hanem valami új. Igen, megint van Dallas, még egészen friss és ropogós! Azonban bármily tegnapsült a sztori, a mi gyomrunkat még így is megfeküdte egy csöppet. Ezért történhetett meg, hogy nem írtunk róla korábban, mea culpa, többes számban. Bele kell betegedni, hogy nem volt elég 357 epizód az olajfúrásból, a testvérharcból, a részeges, kétdimenziós karakterekből. Akárhogy is, a Ewingok visszatértek, és a műproblémáikkal durván megerőszakolják sűrű hétköznapjainkat. A legrosszabb az egészben az, hogy mi vállaljuk is a következményeket…

A Dallas című sorozatot 1978. április másodikán kezdték el vetíteni a CBS csatornáján. A fullgazdag olajmágnás család története valami megmagyarázhatatlan okból hamar beférkőzött az amerikai közönség szívébe, és innentől már csak néhány lépés, no meg röpke tizenkét év kellett, hogy a hazai nagyérdemű is élvezhesse a Ewing-sztorit. Ekképpen történt, hogy a nép 1990-től egészen 1997-ig hetente egyszer, rendszerint péntek este azon a jóképű, rendes Bobby-n, meg a minden hájjal megkent, ravasz Jockey-n legeltethette kocsányon ülő szemeit.

Felvezetésként...

Más műsor nem nagyon akadt, ráadásul az ember egy idő után hozzászokott az alkoholista brigád fejzetéhez. Azonban hét év keserítés után véget ért az intrika, az emberek nyugalommal a szívükben vehették tudomásul, hogy most már elfelejthetik a sorozatot. A terápia részeként bemutatkoztak a kereskedelmi kanálisok, amelyek rövid késlekedés után elkezdték vetíteni a maguk valóságsóját, ezzel is enyhítendő a Dallas hiánya okozta szemtikkelést. Azonban a huszonegyedik század hajnalán, mikorra kitartó munkával a lakosság jelentős része leszokott a mindenkori péntek esti zokogásáról, bejelentették, hogy lassan, de biztosan készül az úgynevezett Dallas Reboot.

A régi szereplők bár vének, mint az országút, ráadásul egyenként is több mint harminc májátültetésen vannak túl, természetesen ott sorakoztak a fősorban, mikor fellebbentették a visszatérés lehetőségét. Nincs az a halálos betegség, ami eltántoríthatta volna őket a szerepléstől. Így aztán gyorsan castingolt a csapat néhány deszka, műdidkós leányzót, illetve pár alig latin, de jelentékeny mód kocka hasú olajmacsót, hogy legyen már egy új nemzedék is. Ezután kiáltottak egy „csapót”, hogy mi, drága jó hűséges magyar közönség néhány hónappal később élvezhessük az ÚJ Dallast.

Emígyen folytatódik a történet...

Mindezt a kellemetességet az RTL Klubnak köszönhetjük, akik áldásos körültekintéssel és beleérzéssel megvásárolták a friss epizódokat. Az első részt augusztus 29-én, szerdán, este kilenc órakor tekinthette meg a nagyérdemű. Az epizódcím cím hangzatosabb, és komolyabb, mint a vesebetegség latinul: Őrségváltás; A nagy átverés. Jó.

Azaz nem jó, de ez van, ekképpen elkezdtük befogadni az új rész hangulatát. Tudják mi a legdöbbentőbb ebben az egészben? Hogy nem is tűnt olyan végletesen rossznak a koncepció és megvalósítás. Jó, persze volt némi giccses múlton merengés, meg szerelmetes nyál-könny csorgatás, nem beszélve arról, hogy kifejezetten fájt ennyi idő után az olajfúrásról hallani. Akárhogy is, Jockey még mindig üdítően vonzó a hétpróbás gazember szerepében, ráadásul a forgatókönyvírók egészen jól tekergették, csavargatták, fűzték a szálakat.

                                                          Sírnak? Megsúgjuk: Mi is...

Amit még fontos megjegyezni, hogy a szinkronszínészek igazán jó munkát végeztek. Hiányzott ugyan Kránitz Lajos Jockey-ja és Szerencsi Éva Samanthája, mégsem lehetünk csalódottak a szinkronhangok miatt: Reviczky Gábor és Pápay Erika új színt vittek a karakterekbe. Bizonyára lesz olyan néző, aki majd folyvást panaszkodik az új hangokról, de őket intsék le palacsintasütővel. Az új nem mindig jó, de ebben az esetben határozottan jobb a réginél. Vagy csak régen láttuk Dallast? Elfelejtettük volna milyen frankó kis sorozat volt ez valójában?

Nem tudjuk, igazából nem is nagyon akarjuk tudni. Annyi bizonyos, hogy az elfogódottság hiányzik belőlünk továbbra is, mindössze annyi történt, hogy nem vágtunk eret magunkon az első rész megtekintése során. És még utána sem. Azt, hogy ez jó kezdet-e, döntsék el Önök, vagy legalábbis nézzék a sorozatot szerdánként az RTL Klubon!



A Dallas hivatalos, RTL Klubos oldala:
http://www.rtlklub.hu/sorozatok/dallas

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme