Rukkolj, Happolj és Olvass!


A 21. század és az internetkorszak beköszöntével számtalan új szóval gyarapodott szókincsünk. A különböző közösségi oldalaknak és a mobiltelefonos üzeneteknek köszönhetően ma már csak akkor érezzük jól magunkat, ha minimum egy nevető fejet, LOL-t vagy rosszabb esetben egy WTF-et biggyesztünk éteri mondanivalónk végére. Most rajtunk a sor, hogy új fogalmakkal ismertessük meg a footer.hu olvasóit. Rukkoljanak és happoljanak könyveket a Rukkolán!


Az emberek manapság csak a könyvsikereket olvassák. Szinte újdonságnak számított, hogy az Alkonyat, vagy Harry Potter történeteivel ismét sikerült rávenni a fiatalokat az olvasásra. Legutóbb pedig a házimunkától, vagy sokkal inkább a "shoppingolástól" megcsömörlött amerikai háziasszonyokat vette célba a Szürke ötven árnyalata című s&m-re hajazó, álpornó
trash-könyvsorozat.

Tehát, a legtöbben olvasni csak ritkán és csendben szoktak, a metrón vagy villamosra várva. De az általánosítás veszélyes, és mi most rá is cáfolunk bizonyos előítéletekre. Ha senki nem olvasna, és a könyvek csupán egy kihalásra ítélt faj utolsó erejével kapaszkodnának az olvasóba, akkor nem létezhetnének olyan weboldalak sem, mint például a rukkola.hu.


A rukkola.hu weboldalon bárki régebbi, újabb vagy akár egyedi könyvekre cserélheti saját, megunt példányait. A ’rukkolás’ tulajdonképpen azt jelenti, hogy a felhasználó előrukkol egy olyan saját könyvvel, amelyet tovább szeretne adni (passzolni) másnak. Happoláskor pedig pont az ellenkezője történik ennek, azaz a rukkolásért és a passzolásért járó pontokért cserébe könyvet lehet választani.

Az oldal szinte teljesen kizárja a 21. század újdonságait, azaz nem lehet ’rukkolni’ e-book-ot, hangoskönyvet és pdf fájlt sem. Sőt a magazinok és újságok rukkolása és passzolása is tilos.

Az oldal azért szánt némi szerepet a közösségi oldalaknak, pontosabban a facebooknak is. Ugyanis regisztrálni csak ezen az felületen keresztül lehet. Az oldal így, amolyan mini-közösségi csoportként is funkcionál, hiszen összegyűjti a manapság oly könnyedén láthatatlanná váló könyvszeretőket. 

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme