Merüljön el Sára Sándor filmjeiben


Október 3-tól egészen november végéig az Urániában Sára Sándoré a főszerep. A filmrendező, 80. születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő programsorozat keretében, történelmi dokumentumfilmjeiből látható válogatás a filmszínházban. A vetítéseket, beszélgetések követik az alkotóval és szakértőkkel.

Sára Sándor neve lehet ismeretlenül cseng a fiatalabb generáció számára, de most ők is bepótolhatják a lemaradást, hiszem az Uránia Sára Sándor munkássága előtt tiszteleg a késő őszi napokon.

 Sára Sándor 80-as évek elejétől készült filmjei  a Kádár-korszak legérinthetetlenebb tabuit döntögették, így dokumentumfilmjei kiemelkedő darabjai a rendszerváltást előkészítő alkotásoknak.
A XX. századi történelem poklát megjárt szemtanúk megrendítő vallomásai a doni hadsereg pusztulásáról, a bukovinai székelyek, a beregszászi magyarok tragikus sorsáról vagy a magyar nők szovjetunióbeli szenvedéseiről a mai kor embere számára is nagyon érdekesek lehetnek.  A vetítéssorozat keretében október 3-tól csütörtökönként, 18 órakor ezen ritkán látható filmekből kerül műsorra nyolc alkotás az Uránia Fábri termében.

Első alkalommal október 3-án a Néptanítók (1981) című dokumentumfilmet vetítik, amelyben a volt pécsi Püspöki Tanítóképző egykori növendékeinek felkavaróan őszinte vallomásaiból egy sokat
szenvedett nemzedék sorsa rajzolódik ki.
Október 10-én a 2. magyar hadsereg rendkívüli megpróbáltatásait, a Don-kanyari tragédiát feldolgozó Pergőtűz V. része (1982) lesz műsoron, ezt követi október 17-én a Lefegyverzett ellenséges erők (1991), amely a II. világháború történetének Magyarországon sokáig szinte ismeretlen részét deríti fel: az amerikai és francia hadifogságba esett magyar katonák sorsát.
Október 24-én látható az Aki magyar, velünk tart (1993), mely az 1956-os forradalom néhány napos euforikus szabadságélményét követő megtorlás évtizedekig ható emberi tragédiáit ábrázolja a
Somogy megyei Csurgón.
Október 31-én a szovjet börtönök és a szibériai munkatáborok szenvedéssel teli emlékei elevenednek meg a Te még élsz? (1990) című dokumentumfilmben.
Ezt követi november 7-én az ártatlan lányok és asszonyok elhurcolásának és megpróbáltatásainak
krónikája, a Magyar nők a Gulágon (1992), majd november 14-én a Csonka-Bereg (1989) kerül műsorra, mely a a beregi síkságnak a Szovjetunióhoz való háború utáni csatolását megelőző hónapoktól a szovjet lágerekben raboskodó ártatlan magyarok évtizedekig tiltott történetét tárja föl.
A vetítéssorozatot a Sír az út előttem - Keresztúton (1987) zárja november 21-én, a megrázó és örök tanulságokkal szolgáló filmeposz a bukovinai székelység hányatott sorsát mutatja be.

A retrospektív kísérőprogramjaként Gaál István és Sára Sándor fotóiból válogatott kiállítás
tekinthető meg az Uránia Kávézóban.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme