Falcora emlékezünk


Pontosan tizenöt évvel ezelőtt, a mai napon hagyta el ezt a világot Falco, Ausztria egyik leghíresebb exportcikke. A zenész-énekes 1998. február 6-án autóbalesetben vesztette életét. Nem a halálát siratjuk, hanem a munkássága előtt tisztelgünk. Falco olyan dalokkal énekelte be magát a zenetörténelembe, mint a „Der Kommisar”, a „Rock Me Amadeus” vagy a „Jeanny”. A klikk után Falco zenél.
Falco első igazi sikere a ’82-es „Der Kommissar” volt, amelyet az After Fire brit rockbanda és később Laura Branigan amerikai énekesnő is feldolgozott. A dal számos európai országban siker lett, Amerikát azonban Falco ekkor még nem tudta meghódítani.Három évvel később, a „Rock Me Amadeus” – ahogyan azt manapság mondani szokás – már mindent vitt: Amerikában és az Egyesült Királyságban is. A dal három hétig le sem került a Billboard Hot 100-as slágerlistájáról.


A „Rock Me Amadeus”-t, a sok szempontból támadható „Jeanny” követte, 1986-ban.
A legtöbb kritikus szerint, a zene szövege a párkapcsolati agressziót és a nemi erőszakot dicsőítette. Falco ezt mindvégig tagadta, de mivel a negatív reklámnál semmi sem „üt” jobban, Falco a „Jeanny”-vel megint csak hetekre visszatalált a slágerlistákra.


Falco 1998-as haláláig közel 20 millió albumot és 15 millió kislemezt adott el. Az „Out of the Dark” c. albuma halála után egy hónappal jelent meg. A „Naked” c. dalról nem szeretnénk semmit írni. Mindenki hallgassa meg és kezdje el magáról letépni a ruhákat.powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme