Mira Grant: Etetés – hatalom és vérszomj


Minden flancos marketing körítés nélkül jelent meg a Lazi Könyvkiadó gondozásában Mira Grant, Etetés című regénye. A visszafogott színre lépést nem igen értjük, tekintve, hogy a regény valódi kuriózum a maga nemében. A vértől iszamós borító biztosítja az olvasót egy combos zombi-történetről, ugyanakkor az író fantáziája, és valódi problémákat kutató értelme mélyebbre kalauzolja az olvasót.


Mira Grant regénye majdnem olyan butuska közhelyekkel indít, mint az összes többi zombi történet. Viszont ez a „majdnem” is elég ahhoz, hogy az ember tovább lapozzon. Így bontakozik ki az olvasó lelki szemei előtt egy olyasfajta apokaliptikus állapot, amelyben egy vírus, nevezetesen a Kellis-Amberlee az úr, és ahol az emberiség zöme vagy szimplán halott, vagy szintén nyista, de legalább járkál és harap.

A kórság nem új keletű, a több évtizedes vérengzés közepette az emberiség egyszerűen hozzáedződött a szép, új világhoz. Ennek következményeképpen a társadalmi élet átalakult, sokkal magányosabb életre kényszerült az egyén. Ilyenképpen történt, hogy hír felértékelődött, a mindennapokban a legfrissebb, legpontosabb, és – természetesen – a legérdekesebb hírek adták meg az embereknek az élet lüktetésének illúzióját. A hivatalos hírközlés lelassult, és bizonyos szemszögből elavulttá lett, viszont blog írás szakmává lépett elő.

Akik igazán jól végzik a munkájukat, megbecsült, jól fizetett sztárokként élhetnek... Így válhattak főhőseinké a blogger Mason testvérek, Georgia és Shaun. Ők igazi ászok a szakmában, és egy Buffy Meissonier nevű technikus-költő leányzóval kiegészülve a csapat valóban a hallhatatlanság éllovasa. Azonban karrierjük ezen szinten még nem teljesedett ki igazán. A csúcspontot mindösszesen az elnökválasztás közvetítőiként érhetik el. Ennek viszont ára van, méghozzá nagyon súlyos ára…



Mint látható az Etetés valódi meglepetés regény, egyáltalán nem az, amit az ember a borító, illetve az első pár oldal után feltételezne róla. A könyv politikai csatározások színtere egy zombikkal tarkított világban. A történet rávilágít, hogy nincs az a világméretű katasztrófa, amely felülírná az emberi lét attribútumait, legyen szó az igazság végtelen szeretetéről, vagy akár a hatalomvágyról.

Ezúttal nem az élőholtaknak jut ki az „etetésből”, hanem az eleven embereket nézik bohócnak a felsőbb körök nagyjai. Bonyolult és összetett világ az, amelyet papírra álmodott az írónő. Amit mi hiányoltunk, hogy a nagy csavar – az általános és mindenkori feszültség ellenére – elmarad a történet végéről (a könyv közepétől tudjuk, hogy "ki a gyilkos"), illetve bizonyos részleteken többet rágózunk, semmint az kellemes volna.

Mégis, összességében jó olvasmányról van szó, amelyet kevéssé a zombi hívők, mindinkább a disztópiák szerelmesei fognak értékelni. A politikai érdeklődés is előny, de a nyitottság elsőrendű.

Akárhogy is, ne hagyják magukat etetni!



EveCarrot




Mira Grant
Lazi Kiadó, 2012
432 oldal
Kötés: papír / puha kötés
ISBN: 9789632671727

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme