Olajfalók - 25 éve a szénmonoxidban


1988 júniusában mutatták be azt a cseh áldokumentumfilmet, amelyre jó eséllyel emlékeznek a magyar 30-as korosztály tagjai. Az alkotás arról szól, hogy felfedeznek egy új állatfajt, ami kőolajjal táplálkozik. Egy kutatócsapat látogat egy szottyadt, észak-csehországi bányavidékre, ahol egy szénbányában találják meg a furcsa állatot. A film érdekessége, hogy rengetegen elhitték, és a leleplező műsor csak két héttel az első adás után jött... Nézze meg nálunk a teljes a filmet!

A filmet Jan Sládek rendezte, és csodálatosan állította pellengérre segítségével a társadalmi közönyt és a tájékozatlanságot. Az "új faj"  és a róla készült film nagyon sokáig volt téma, a Magyar Televízióban is több beszélgetős műsor foglalkozott vele, ahol biológusok, genetikusok elmélkedtek róla.

Az olajfaló remek bizonyítéka volt annak - a sajnos a mai napig meglévő jelenségnek - hogy az emberek nagy része, még a tanultabbak is úgy gondolják, hogy feltétlenül igaznak kell lennie annak, amit bemutatnak a tévében, vagy írnak róla az újságban. Az olajfalók létében csak azok kételkedtek, akik józan ésszel belegondoltak, hogyan fejlődhet ki egy új faj néhány évtized alatt, mindjárt egy emlős szervezet bonyolultsági szintjén.

A filmet most teljes egészében megnézheti nálunk!



powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme