Ma lenne 70 éves Jimi Hendrix



Ha nem csatlakozik 1970-ben, tragikus hirtelenséggel, ahhoz a bizonyos kluboz, amelynek híres és hírhedt tagjai között ott sorakozik Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison és Amy Winehouse is. Jimi Hendrix, ha nem is a világ legjobb, de kétségtelenül a legismertebb gitárosa volt. Egy olyan korszak bálványa, amikor a zenében még jobban lehetett hinni, mint Istenben.

Jimi Hendrix 1940. november 27-én született Seattle-ben. Egyedi gitárjátékának és botrányainak köszönhetően pedig még életében igazi legendává vált: gyújtott fel gitárt, mutatott be a közönségnek és hagyott ott turnét is. De mindenek felett zenélt. Nem is akárhogyan.

Mi most összegyűjtöttünk néhány érdekességet azok számára, akik azt hiszik, hogy a zene vagy a zenélni tudás a Bon Jovinál, a Nirvanánál vagy akár a zenei tehetségkutatók karaoke versenyénél kezdődik:

1. Hendrix, eredetileg Johnny Allanként látta meg a napvilágot. Ezt a nevet, édesapja később James Marshallra változtatta. A Jimi becenevet (ilyen különlegesen betűzve), menedzsere (Chas Chandler) ragasztotta rá.

2. 1967-ben a The Monkees-zal (Ma kb: One Direction) turnézott, hogy szélesebb körben is meghódítsa az amerikai közönséget. A tini lányok természetesen nem voltak kíváncsiak Hendrixre, és sorozatosan kifütyülték. A hetedik koncert közben Hendrixnek elege lett, bemutatott a közönségek és lesétált a színpadról.

3. A Monterey Pop Fesztiválon, 1967-ben, Hendrix a The Who után állt színpadra. Míg Pete Townshend „csak” összetörte és a nézőtérre hajította gitárját, Jimi felgyújtotta a sajátját.


4. Hendrix örökségét, 2002-ben édesapja örökbefogadott lánya szerezte meg, pedig arra igényt tartottak balkézről született gyerekei, James Sunquist, Tamika Carpenter és Jimi bátyja, Leon is.

5. Sokan azt hiszik, hogy a Purple Haze c. Hendrix nóta a drogokról szól. A dal eredeti címe azonban: Purple Haze Jesus Saves. Arról szól, hogy Hendrixet álmában megmenti Jézus.

6. Még mindig a Purple Haze.  A rajongók, nemcsak a dal üzenetét, hanem egy teljes sorát is félreértették: a „Scuse me while I kiss the sky” helyett, sokan „Scuse me while I kiss this guy”-t hallottak. Jimi gyakran ezzel az utóbbi verzióval adta elő a dalt, és közben Noel Raddingre vagy a dobosára, Mitch Mitchellre mutatott.

7. Az első fellépésekor 35 centet keresett.

8. Ahogy a legtöbben a 27-esek klubjában, Jimi is tragikus hirtelenséggel hunyt el. A legendás gitárost, kilenc darab barbiturát vesperax altató segítette át a másvilágra. Dalait olyan zenészek dolgozták fel, mint a RHCP, Santana, Rod Stewart vagy a Dave Matthews band.


powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme