Amivel a szarvasok utaznak - a Gemenci Kisvasút


Kisvasútfétisünk közismert. Látogattunk mi már nem működő, hajtánypályával ellátott, sőt olyan kisvasutat is, ami ment, csak mi nem szálltunk föl rá. Olyanon azonban még nem voltunk, amely Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében megy. Eddig. Videó.

A gemenci erdő 20 ezer hektáros területe Paks - Dunaszentbenedek vonalától az országhatárig a Duna jobb és bal partján terül el. Ebben a különleges síkvidéki, átréri erdőben kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút vonala. Mivel mi jó érzékkel az utószezonban jártunk arra, sajnos nem lehetett végigdöcögni mind a 30 kilóméreten, hanem meg kellett elégednünk tizeneggyel.

Az erdő 1996 áprilisától nemzeti park. Vannak ott bozótosok, tisztások, holtágak és belső tavak, a vegetáció pedig roppant változatos. Az aljnövényzet bő táplálékot és búvóhelyet nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak, stábunk azonban annyira szemfüles volt, hogy sikerült lencsevégre kapnia néhány szarvast és vaddisznót is, sőt! Tudták amúgy, hogy az utóbbit és a sünit a disznók fajgyűlölik?


Korábbi kisvasutas filmjeink:

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme