Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek – egy hét az élet


Lauren Oliver könyve már régóta ott motoszkált a fejünkben. Egyszerű, mégis gyönyörűséges borítója nem hagyta nyugodni a fantáziánkat. Fülszövege pedig meggyőzött minket arról, hogy ezt a könyvet nekünk el kell olvasni: „Mi lenne, ha csak egy napod lenne hátra? Mit tennél? Kit csókolnál meg? És mire lennél hajlandó azért, hogy megmentsd a saját életedet?”



Az elmúlás, és a pillanatok tünékenysége vajmi kevéssé járja annak a tizenéves lánynak a gondolatvilágát, akinek minden megadatott. Akinek a népszerűség, és a gimi egyik legmenőbb sráca jutott osztályrészül, és akinek a legfőbb gondja, hogy hová menjen bulizni a barátnőkkel. Aztán egy pillanat alatt megváltozik minden. Hősnőnk, Sam élete véget ér, de kap hét esélyt, hogy újraértékelje az életét.

Ez az alapvetően sekélyes tini élet aligha válhatna érdekessé, ha nem történne valami váratlan dolog. Az utolsó nap hétszeri végigélése azonban tartogat meglepetéseket. Samantha először nem érti, mi történik körülötte, de lassan-lassan ráébred, hogy dolga van az idővel, ami megadatott számára. Minden nappal egy kicsit érettebb lesz, az áldatlan helyzet más szemszögből világítja meg a lány addigi életét.

Könyv-tréler

A regény valódi ifjúsági olvasmány abból a fajtából, amelyet az idősebbek is bátran a kezükbe vehetnek. A szereplőkről az első pár oldalon kétdimenziós képet alkot a szerző, de ezt csupán azért teszi, hogy később megmutathassa, hogy a felszín alatt valódi karakterek lapulnak.
Az alaprecept adott volt. Olvashattunk már traumákról, amelyek változásra késztetették a mindenkori felszínes csitrit, ugyanakkor a történetszövés mikéntje szokatlan.

Egyfelől a stílus jóvalta árnyaltabb és művészibb, mint az megszokható az ifjúsági regényeknél. Másfelől hét hosszú, tartalmas napot élhetünk át a főhősnővel, akit ez idő alatt akaratlanul is megszeretünk. Lassan kibontakozik előttünk, hogy valójában milyen Sam viszonya a környezetével, előtérbe kerül az addigi kapcsolatok felszínessége. A hét nap elegendő ahhoz, hogy a mozaikok a helyükre kerüljenek, és hogy kiderüljön, milyen Sam valójában.

Ez a ragyogóan „megkomponált” mese nem kíván kitaposott ösvényéről lelépni, és túlmutatni önmagán. A maga szépséges eszközeivel a mindennapok csodáira, a percek múlandóságára és gyönyörűségére kívánja fordítani a figyelmünket. Ezzel együtt, pedig  - ahogy szembesülünk Samantha „bűneivel” - , kicsit szembesülünk a saját galádságainkkal is. A regény valódi tanmese az ifjaknak, és nosztalgia, illetve újraértékelés az idősebbek számára. Eközben pedig egy olyan kellemes-bús történet lesz az olvasóé, amely sok idő múltán is ott fog motoszkálni az elméje szegleteiben, hogy a fontos pillanatokat kicsit jobbá tegye.


14 éves kortól
Kategória: ifjúsági irodalom
ÖTCSILLAGOS KÖNYVEK
Fordította: Heinisch Mónika
416 old., fűzött



A könyvért hálás köszönet a Ciceró Könyvkiadónak!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme