Bon Jovi 50 és élvezi


Képzeljék, minden kilencvenes évekbeli sulidiszkó megkerülhetetlen lassú dalának, az Alwaysnek a szerzője ötven éves. Az 1993-ban Budapesten is járt csapat frontembere régen nagyon szeretett szűk, agyonkoptatott farmerekben járni, de aztán jó sok pénzt keresett a rockzenével és elegánsabb darabokra is futotta. Videóösszeállítás, boldogszülinapot, egyebek.

Az ünnepelt John Francis Bongiovi néven született New Jerseyben. Tinédzser korától zenélt és egy stúdióban is gyakran megfordult, méghozzá portásként. Időnként megengedték neki, hogy munkaidőn túl a mikrofon elé állhasson, amit azért annyira nem volt nehéz elérnie, lévén a bácsikája volt a tulajdonos. Hamarosan egy együttest is összehozott, amely gyorsan a közönség kedvence lett, igaz ebben a fülbemászó zene mellett állítólag jelentős szerepe volt Jon Bon Jovi megnyerő kinézetének.

A Bon Jovi első albuma 1984-ben jelent meg, de igazán harmadik lemezükkel robbantottak, megteremtve a pop-metál stílust. Az 1986-ban a boltokba került Slippery When Wet egyedül az Egyesült Államokban kilencmillió példányban kelt el és szupersztárrá tette a csapatot. A sikerért azonban keményen megdolgoztak: harminc daluk közül a koncerteken a közönséget tesztelve választották ki azt a tízet, amely végül a korongra került. Ezek közül a You Give Love a Bad Name, a Livin' on a Prayer és a Wanted Dead or Alive a slágerlistát is vezette. Az 1988-as New Jersey című albumuk már az eladási lista élén nyitott, erről két dal lett listavezető.


Bon Jovi nem ismeri az Ossiant, de fordítva ez lehet, hogy nem igaz


A lemez megjelenését másfél éves világkörüli turné, majd hosszú pihenő követte. Jon Bon Jovi ezalatt sem tétlenkedett: a cowboy-romantika iránti vonzódását kiélve elkészítette A vadnyugat fiai című film második részének zenéjét, ebből nőtt ki Blaze of Glory című szólóalbuma. A filmben rövid időre ő is feltűnt, ezen felbuzdulva belevágott a filmezésbe és jó néhány moziban szerepelt. 1997-ben pedig egy újabb szólólemezt is kiadott.


Látják, milyen iszonyatos a rocksztárok élete? Turnék, közönség, hangfalak...


Együttese 1992-ben tért vissza: a Keep the Faith című album már eltávolodott az aréna-rocktól, de így is akadt rajta egy nagy sláger, a Bed of Roses. A Keep the Faith-t 1995-ben a These Days, majd 2000-ben a Crush című album követte. Az új évezred elején a tagok jobbára saját vállalkozásaikkal voltak elfoglalva, így a 2002-es Bounce mellett a közönség néha lankadó figyelmét egy koncertlemezzel, régi slágereik akusztikus feldolgozásával próbálták ébren tartani. Új lemezeik sokak meglepetésére countrys beütésűek voltak, s a Lost Highway 2007-ben harmadik listavezető albumuk lett. 2009-ben a Circle már a rockos gyökerekhez való visszatérést jelentette, amit világkörüli turnéval támogattak meg.



Minden gitáros életében eljön a pillanat, amikor felmegy a hegyre gitározni, Pavelka Gyulával is így történt


Az együttes eddig 130 millió albumot adott el, 2600 koncerten léptek fel a világ 50 országában (így Magyarországon is), 34 millió rajongó előtt.

Jon Bon Jovit saját bevallása szerint a zene és a film mellett érdekli a száguldás, a motorozás, és állítólag dugni is szeret. Istenéltesse!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme