Europe-koncert lesz a Fehérvári Zenei Napokon


A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb rockzenekara, a The Final Countdown (A végső visszaszámlálás) című dalával világhírűvé vált svéd Europe is fellép Székesfehérváron, a Fehérvári Zenei Napokon augusztus 1-jén.

A zenekar 35 évvel ezelőtt, 1979-ben alakult Stockholmban Force néven, majd három évvel később, már Europe-ként négyezer együttest megelőzve megnyert egy svéd tehetségkutató versenyt. A nemzetközi kiugrást a harmadik album, az 1986-ban kiadott The Final Countdown című anyag hozta meg, amelynek címadó dala óriási siker lett világszerte.

A heavy metált, hard rockot és glam metált ötvöző Europe Joey Tempest énekes és John Norum gitáros vezetésével elképesztő magasságokba emelkedett: a The Final Countdown című dal 25 ország slágerlistáját vezette, a csapat a nyolcvanas-kilencvenes években több mint húszmillió albumot adott el, és újabb slágereket (Carrie, Cherokee) gyártott.


Juszt sem a Final Countdown-t tettük ide

A nagy sikereket 1992-től hétéves szünet követte, majd 1999. január 1-jén Stockholmban léptek fel újra. Az újabb aktív évek 2003-tól következtek, négy újabb stúdióalbummal, és közös bulikkal például a Deep Purple-lel és a Whitesnake-kel. A legutóbbi lemez 2012-ben jelent meg Bag of Bones címmel Kevin Shirley produceri felügyeletével; ő korábban a Led Zeppelinnel, az Iron Maidennel, a Dream Theaterrel vagy a Himmel is dolgozott.

A Europe-ban Tempest és Norum mellett John Leven játszik basszusgitáron, Ian Haugland dobol, Mic Michaeli pedig a billentyűs hangszereket szólaltatja meg.

A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei Fehérvári Zenei Napokon, a FEZEN-fesztiválon július 30. és augusztus 2. között fellép Tarja Turunen, a Skid Row, az Exodus és az Ignite.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme