Grandpierre Attila: Apám szíve dobog bennem - Négy nemzedék versei a csillagokból



Talán nincs olyan ember, aki a Grandpierre névre ne kapná fel a fejét. Grandpierre Attila családja 150 éves örökségét viszi magával, a művészetet. Ő maga a természettudomány doktora, a fizikai tudományok kandidátusa, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Író, költő, a Magyar Írószövetség tagja. Továbbá frontember, a világszerte keresett Vágtázó Halottkémek, majd a Vágtázó Csodaszarvas énekese, aki újraélesztette a mágikus népzenét, fuzionálva azt a hetvenes évek progresszív rockzenéjével. Így lett a VHK a csillagok és az álmok zenéje, melyre még a New York Times is felfigyelt.

„Ötéves koromban kijelentettem, hogy csillagász leszek. Amikor szüleim kérdezték, hogy miért, azt feleltem, hogy azért, mert nekem a Nappal kell foglalkoznom. Látszólag ezzel ellentétben, hétéves koromban pedig egyszer csak kijelentettem, hogy énekes leszek. Kérdezték, hogy akkor most mi leszek, énekes vagy csillagász? És azt feleltem: mindkettő. Később mindkettőt elfelejtettem, de aztán mégis úgy alakult, hogy mindkettő, csillagász és énekes is lettem, egyszerre. Honnan tudtam én ezt hétévesen?”

Most mindebből a múltból, lélekből, s a csillagokból, megjelent a Grandpierre nemzedékek verseskönyve, Apám szíve dobog bennem címmel. A válogatáskötet tulajdonképpen a család több mint másfél évszázados történetének szelleme.

* Vers a múlthoz, a csillagokhoz, vers Petőfihez *


150 évet átfogó verseskötet, négy nemzedék, hat költő. És a vezérfonal: a családi összetartozás. Hogyan élnek bennünk tovább őseink? A versek élményszerűen tolmácsolják az öröklődés csodáját. Miután mindannyiunknak alapélménye a családi összetartozás, és gyakran vannak ilyen élményeink, és az öröklődést a tudomány kívülről és materialista módon közelíti meg, ez a kötet maradandó és elgondolkoztató élménykincset jelenthet mindannyiunk számára. Így ajánlja a frissen megjelent kötetet maga Grandpierre Attila.

A Grandpierre-családban hagyomány a verselés, legalább 150 éve. Grandpierre Károly, a Svájcból Kolozsvárra települt Charles Grandpierre fia, Kossuth tollnoka, Garibaldi szabadságharcosa, Petőfihez írt versével kivívta Vahot Imre író, szerkesztő nagyrabecsülését. A következő nemzedékben Dr. Grandpierre (Bod) Károly rendkívüli verseket írt. A következő nemzedékben ifj. Grandpierre Károly, aki életét adta a magyar szabadságért, nem érte meg első verseskötete kiadását. Testvére, Grandpierre K. Endre költőként is ismert, három verseskötete jelent meg. Mindkét fia verseket ír. Grandpierre Károly, festőművésznek egy, Grandpierre Atilla, csillagász-zenésznek két verseskötete jelent meg. A kötet ízelítőt ad a Grandpierre-család verseiből. A Grandpierre-család verseiben az is különleges, ahogy verseikben rendre kifejezik összetartozásukat. A könyv címlapját Grandpierre Károly: “Egy pillanat az Örökkévalóságból” című festményének részlete díszíti.

A Titokfejtő Könyvkiadót Grandpierre K. Endre alapította, mert a kommunizmusban műveit tiltólistára tették. Eddig 12 könyvet adott ki Grandpierre K. Endre és Grandpierre Atilla műveiből a történelem és a Világegyetem titkainak megfejtéséről. Ezekből jelenleg nyolc könyv kapható, különleges kedvezménnyel itt: www.grandpierre.hu/site/vtvasarter/termekek-konyv/


A különleges könyv a Titokfejtő Könyvkiadó kiadásában látott napvilágot 2013 decemberében, Grandpierre Attila gyűjtő munkája nyomán.
Oldalszám: 120 (kemény fedeles)
Bolti ár: 2500 Ft
Kedvezményes ár: 1500 Ft

Sajtókapcsolat:
Kurcz Orsi
+36 30 505 49 87

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme