Ahol a galambszar tényező – fotóriport a Budapest 100-ról


Tudják, van ez a Budapest 100 nevű móka, amit tavaly rendeztek meg először. Az épp száz éves házakba lehet bemenni. Kis fejszámolással kikövetkeztethető, hogy idén április 14-15-én az 1912-ben elkészült épületeket lehetett megnézni. És ami a legmókásabb: pincétől a padlásig. Mi is voltunk itt-ott, de a legérdekesebbnek idén au Üllői út 121 bizonyult. Tudják, az a ház, az unikumos, a Nagyvárad térnél. Na, de beszéljenek helyettünk a képek…




A programot amúgy az OSA Archívum és a KEK – Kortárs Építészeti Központ szervezi, és akik figyeltek, azt is tudják, hogy jövőre melyik évben épült házakat lehet bejárni.


Ezt az épületet tisztviselőháznak csinálták, tele cselédlépcsővel, meg egyéb korabeli csodálatosságokkal. A padlás bámulatos.


A ház tetejét kívülről hatalmas galambszobrok díszítik. Ez valamiért  –  feltehetően a néhány éve elég kemény augusztus 20-i vihar miatt – nem kívül van. Akkor amúgy megsérült a tető, több helyen meg kellett erősíteni.


A keresztgerendák olyan derékmagasságban vannak a padláson. Ezért a rájuk fektetett pallókon lehet közlekedni.


A tűzfalakon tűzajtók vannak.


Nem véletlenül adtuk ezt a címet a galériának. A guano odafönt konstans. Elég speciális a szag is. Nem szép, és nagyon féltettük a fekete felsőnket…


A ház óriási, a padlást körbejárni vagy 15 perc. Az Üllői úton befelé jövet összetéveszthetetlen, uralja a Nagyvárad teret (na jó a Semmelweis Egyetem épülete sem kicsi, de az máshogy nagy).


Nem, ez nem egy szilikonból készült muffinsütő forma.


Ez viszont annál inkább.

 

Nem is gondolnák maguk, hogy egy ekkora házban mennyi szellőzőakna, kémény, mifene van.


Az imént még abban jártunk bent.


Hatalmas méretek.


Egy a bent már közelebbről is fotózott galambok közül. Csak illetlen és hátat fordít.


Az emeleti gangról ilyen a lenézés.


Meg ilyen is.


Csúnya, modern lifteket építettek be. Mi a szekrényszerű, rendesen félelmetesek mellett vagyunk amúgy…


Onnan lehet tudni, hogy 1912-ben már kilátszott a szar a palacsintából, hogy ez volt az első ház Budapesten, ami alá légópincéket is építettek.


Minden lakáshoz tartozott egy.


Girbegurbán fotóztuk, de jól látszik a légópinyó egykori ajtaja. Ránézésre MÉH-ben olyan 10 rugót simán érhet. Csoda, hogy még megvan, igaz?


A pincében egy nagyon lelkes hülyegyerektől sráctól megtanulhattunk volna ördögbotozni, de mi inkább elmentünk megnézni más 100 éves épületeket. Jövőre tegyenek önök is így.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme