Fekete Zaj Fesztivál – idén a Dürerben ér a mentális mámor


Már csak egyet kell aludni, és kezdetét veszi az őrület jobbnál jobb zenekarokkal, napközbeni programokkal, és látványtechnikával, ami már előre garantálja a jó hangulatot. Jövőhét végén, az augusztus 20-i négy napos ünnep alatt zajlik a Dürer Kertben az idei Fekete Zaj Fesztivál. A rendezvény négy játszóhelyén a német Atari Teenage Riot és az angol Andy Cairns mellett idei utolsó fővárosi koncertjét adja a Vágtázó Halottkémek. Játszik még 60 zenekar, valamint megtekinthetjük a Freak Fusion Cabaret vándorcirkuszokat idéző, sötét humorral fűszerezett varieté műsorát is. A háromnapos fesztivál ráadás bulijára az A38-on kerül sor augusztus 19-én, ahol Jello Biafra előtt a '80-as évek betiltott hazai punk legendája, az ETA is fellép.


Bár az idei Fekete Zaj Fesztivál helyszíne megváltozott a korábbiakhoz képest, vannak azért fix pontok: ilyen a VHK koncertje, hiszen Grandpierre Atilla és zenekara ezúttal is játszik a fesztiválon, augusztus 17-én, méghozzá idén utoljára a fővárosban. Előttük és utánuk a magyar underground klubélet meghatározó bandái játszanak, köztük a Psycho Mutants, az Alba Hyseni Project, a Kobza Vajk Group (a német Thomas Gundermannal kiegészülve), a Pozvakowski és a The Moon and the Nightspirit. Az este végén a nagyteremben az „orosz Dead Can Dance”, azaz a Theodor Bastard zenél.

Theodor Bastard: SELVA

Augusztus 19-én, a fesztivál ráadásnapján az A38 Hajón játszik Jello Biafra és Guantanamo School of Medicine nevű bandája. A Dead Kennedys egykori énekese amúgy évtizedek óta a VHK egyik nagy rajongója: anno egy NoMeansNo lemezt cserélt el az első Vágtázó albumra. Nem sokkal ezután Jello saját, amerikai kiadója, az Alternative Tentacles ki is adta VHK első lemezeit. Sok évvel később, 2010-ben pedig egy közös koncertre is sor került: Jello Biafra és a VHK 2010-ben a West-Balkán színpadán szerepelt közösen.


Az A38-as ráadásbulin az amerikaiak és a hazai Kollaps mellett a magyar punktörténelem egyik korai képviselője, az ETA is színpadra lép. Az ETA az 1980-as évek legelején alakult, és a CPg, a Kretens, a Neurotic és sok más zenekar mellett az akkori kommunista rezsim legfiatalabb, és legradikálisabb kritikusának számított. A albumot soha ki nem adó, de a kalózmásolatok és koncertjeik segítségével nagyon rövid idő alatt ismertségre szert tevő ETA főként a UK Subs, az Agent Orange vagy éppen a Stooges számait dolgozta fel, méghozzá a korszak viszonyait figyelembe véve igen jó színvonalon.

ETA: Eta

Bár a köztudatban a punk főleg baloldali nézetekkel szimpatizáló zenei közösségként ismert, a közép-európai kommunista diktatúrák szorításában a műfaj mondanivalója is módosult: rendszerellenessé vált, és akkora balhét volt képes csapni, hogy arra végül a rezsim reagált is: a CPg tagjaira börtön várt, az ETA pedig a sorozatos megfélemlítés után a feloszlás mellett döntött. Az azóta eltelt évtizedek során a tagok több más együttesben is megfordultak, és csak nagy ritkán játszanak újra együtt. Ezúttal Ganxsta Döglégy Zoltán dobol majd a csapatban, ahogy az pár évvel ezelőtt, a rendszerváltó punk bandákat összehozó Sipirc Fesztiválon is történt.



2013. augusztus 16-17-18. péntek-vasárnap. Programkezdés minden nap 16 órakor.

Budapest, Dürer Kert (4 színpadon)

Fellépők: Atari Teenage Riot, Vágtázó Halottkémek, Andy Cairns (Therapy?), Theodor Bastard (RUS), Freak Fusion Cabaret feat. Óperentzia, Psycho Mutants, Alba Hyseni Project, Volkova Sisters, Tej, Hangmás, Kobza Vajk Group & Thomas Gundermann, Képzelt Város, Chiki Liki tu-a, Kontrollzé, Shapat Terror, Yellow Spots, Grabanc, The Moon and the Nightspirit, Médeia Fiai, The Trousers, Hangmás, Maxisun Fit Fat, Kifoth, Vex, First Aid 4 Souls, ANEZ, Kanagawa + Rosa Menkman (NL), C.A.F.B., Vatafaka, Barangó, Szőllösi, Urbán (Qss), Agregator, Atari Teenage Riot, Yellow Spots Brutal,, Kretens, Lopunk, KINZOisHERE, Quantum Cowboys, Bohemian Betyars, Twin Cobra, Clue, Band in the Pit, Pozvakowski, Kill With Hate, , The Trousers, Kobza Vajk Group + Thomas Gundermann, Stonedirt, Shapat Terror, Room of the Mad Robots, Beat Dis, Scorched Earth, Kaldera, Gamma 10, Antonia Vai, The Hostages Went Home, Képzelt Város, Raw Melody Men (New Model Army tribute), Tisch Bálint, Miki KeveR, Pornography (The Cure tribute), Tegnapután, Variola, Cantara, Grabanc, Entrópia Architektúra



Jegy- és bérletárak:

Bérlet: augusztus 15-ig 8000 Ft, augusztus 16-tól és a helyszínen 9000 Ft.

Napijegy: augusztus 15-ig 3000 Ft, augusztus 16-tól és a helyszínen 3500 Ft.

Jegyek kaphatók a Wave-ben, a CD Pincében és a Dürer Kertben, valamint megrendelhetők átutalással az info@rnrticket.hu címen. Kaphatók továbbá országszerte a Tex és a Ticketportal hálózatában.



Fekete Zaj Ráadás nap

2013. augusztus 19., hétfő

Budapest, A38 Hajó

Jello Biafra & The Guantanamo School of Medicine, ETA, Kollaps koncertek

Belépő: 3500 Ft, Fekete Zaj bérlettel 1800 Ft.




-Szuszu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme