Csajos csapatás, kemény basszus és újabb űrutazás Jeff Mills-szel - Vasárnapi gépzene szemle


Hiába hódít az elektronikus zenék boldog békeideje iránt érzett nosztalgia, mi az újdonságok elkötelezettjei vagyunk. Hiszen kinek hiányzik 2004, amikor 2013-ban Ana Helder-re és Poirier-re rúghatjuk ki a házfalát, Jeff Mills-szel az űrben, a Bedroom Cassette Masters-szel pedig az időben utazhatunk. Ismét a legfrissebb ingyen letölthető/hallgatható e-zenék közt válogattunk.


A dél-amerikai ászokat felvonultató kiadó egyetlen női tagja ismét egy feszes, csillogó és nagyon fülbemászó EP-t prezentál nekünk, Beating PC címmel. Álomszerű hullámzás, a szokásos latinos beütés, csavaros szintik és ugrálós house ütemek. Ez nem popzene, mégis könnyedén, befogadhatóan indul azt a Cómeme-re jellemző kicsit szigorúbb vizekre evez, de mindvégig megmarad ellenállhatatlanul seggrázósnak. Ha beteszed a Beating PC-t aligha tudod megállni, hogy ne mozdulj meg rá. Így bizonyára előszeretettel pörgetik majd a nyári partykon az olyan trekkeket, mint az Eat Me, Voy A Ver és a Berbrecho.


Nemrégiben hírt adtunk Jeff Mills készülő albumáról, amelyhez Mamoru Mohri, japán asztronautával dolgozik együtt az igazi űrbéli hangulat megidézéséhez a sci-fi megszállott amerikai producer.
A napokban került bemutatásra egy kisfilm, Mills zenéjével aláfestve. A The Alignment mögött a holland vizuális művész, Heleen Blanken áll, aki nem először dolgozik együtt a detroit-i techno úttörővel. A tavaly készült Space Time Continuum című közös audiovizuális munkájuk szerves minimalizmusával szemben a mostani rövidfilm mind képi világában, mind zeneileg, visszafogottan bizarr és sokatmondóan szomorkás. Mills Axis kiadójának sublabel-jén, az Alpha Centauri-n jelent meg a The Alignment. A kisfilm elérhető a Youtube-on.



Mi sem vagyunk azért teljesen immúnisak a hazánkban és külföldön egyaránt hódító classics lázra.  Így mi is belefutottunk a Bedroom Cassette Masters második részébe is. Újabb két hónapos gyűjtőmunka eredménye a 33 nyolcvanas éveket újjáélesztő trekket felsorakoztató Volume Two. Eredeti, illetve a kor zenei világát, hangulatát hűen idéző exkluzív kortárs felvételeket vadászott a szerkesztő különböző fórumokon, zenemegosztó site-okon. A projekt Simon J. Holland, azaz Carillion kanadai író, költő, producer fejéből pattant ki. A cél pedig olyan zenék gyűjteményét létrehozni, amelyek szintetizátorral és dobgéppel készültek „házilag” 80 és 89 között. Eredetileg e stílus autentikus darabjait kívánta felkutatni, de aztán belőle merítő kortárs, eredeti darabok is helyet kaptak. A lényeg a lo-fi, analóg hangzás lett. A trekkekről és a zenészekről részletes leírást tartalmazó képes PDF fájl-t is tartalmaz a digitálisan elérhető kiadvány. A végeredmény pedig, amire a cím és első trekk is utal, „sounds like vintage electronica, looks like vintage electronica,” azaz nagyon retró, nagyon cool. 





.

Csak a bass
Táncolható bass muzsika, agyas kísérletiség, tropical, dancehall, grime vagy éppen techno. Poirier virtuóz könnyedséggel keveri az egymástól elütő műfajokat. Hitvallása megadni a népnek amit akar egy jó kis zenei iskolázás mellett. 

Legutóbbi Boundary néven kiadott ingyen streamelhető albumán sincs ez másképp. A montreali dj/producer bejárta a világot és számtalan táncparkettet megmozgatott a Fabrictől a Sonár Festival-ig olyan nevekkel együtt, mint Kode9, Diplo, Modeselektor, Amon Tobin, vagy Toddla T. Többek közt Warrior Queen-nel, Natalie Storm és Crookers-szel jelentek meg közös kiadványai. Minden albuma egy különálló nézőpontot képvisel. Nála az egyetlen szabály, a kemény, ruganyos, táncolható basszus.

Remixei világhírűek, többek közt a Gotan Project, Schlachthofbronx és a Bassnectar trekkjeit szedte szét és öntötte újabb, súlyosabb formába. Saját zenéi olyan kiadók gondozásában jelentek meg, mint a Man Recordings és a Ninja Tune.

Megfoghatatlan, ám azonnal szerethető stílusával, biztos, hogy még hosszú évekig megtölti a táncparketteket világszerte a kanadai lemezlovas/producer.





powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme