Budapest Értékei - a Széll Kálmán tér


Közkedvelt, ám az ifjúság erkölcsi fejlődésére annál rombolóbb hatású sorozatunk, a Budapest Értékei újra itt van. Ezúttal - ha nem számítjuk a Kelenföldi Pályaudvar alatti aluljárót - Buda kétségkívül legbalkánibb helyéről, a leánykori és jelenlegi nevén Széll Kálmán, a kettő közötti nevén pedig Moszkva térről jelentkezünk. Csövesek, punkok, ótvar árusok, emberpiac, húgy és szarszag - igazi esszencia, amely méltó műsorunkhoz!

A szebb napokat megélt Széll Kálmán tér a budai oldal egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja. Az amúgy földrajzilag gyönyörű helyen elterülő placcot 1929-ben nevezték el Széll Kálmánról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, majd 1951. november 9-én lett Moszkva tér a neve, aztán 2011-től megint Kalef.

A teret 1938 és 1941 közt építették ki ilyen jelentős forgalmi csomópontnak és az a legmókásabb benne, hogy a Délkelet-Romániában már vagy 20 éve nem ismert közállapotok Buda három elit kerületének (I., II. és XII.) a metszéspontjában vannak.

A tér közlekedési gondjainak megoldása, városképi rendezése természetesen állandóan napirenden van, de átfogó rendezési tervet csak 2011 júniusában fogadtak el. Mi ősszel villámgyorsan el is készítettük a térről szóló alábbi videót, nehogy hirtelen felújítsák a teret és lemaradjunk valamiről...

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme