Az idővel csak David Bowie nemesedik


Mostanában sok ismerős arc köszön vissza az egyre gyérebb zenei palettán. A zenészek nem vonulnak nyugdíjba, csak abbahagyják, ha már nincs bennük több zene, tartja a mondás. Tavaly megcsodálhattuk Madonna trónfosztását. Idén a nagy öregek között felbukkan David Bowie és a Stereophonics is. Vajon kiben maradt több zene? A március mindhármukat összeköti. Hogyan? A klikk után kiderül.
A március fantasztikus hónap. Kezd újjáéledni a természet és a napot is egyre többet látjuk. Még messze az aranyat hozó májusi eső, de az istenek jelzik, hogy nem felejtettek el minket, és hamarosan beköszönt a tavasz.
A március a zenei életben is jelentős hónap. Volt. Jó pár éve. Amikor a rádióban a Frozen szólt, vagy a Dakota bömbölt. Amikor David Bowie ott mosolygott a Young Americans album borítóján. És most? Mindig öröm régi arcokkal találkozni.
De vajon igaz, hogy a világgal együtt a zene is egyre mélyebbre süllyed a mocsokban?
Képes lesz Kelly Jones és David Bowie megmenteni minket? A remény hal meg utoljára. Pontosabban a zene. Hiszen a Titanicon is végig játszottak a zenészek.

A Stereophonicsnak 2005 februárjában jelent meg a Language. Sex. Violence. Other? c. albuma. A lemez legsikeresebb dala, a Dakota, most nyolc éve, márciusban (ha egész pontosak akarunk lenni március 6-án) szerezte meg az első helyet a brit kislemezlistán, és nem is hagyta el azt, közel 22 héten keresztül.
A Dakota az a dal, amihez mindenkinek fűződik legalább egy kellemes, de legalább is illuminált emléke.

 

Kelly Jones és bandája idén február végén visszatért. Az első videóklip már ott virít a videómegosztókon Justin Bieber mellett. A zene kísértetiesen hasonlít a Dakotára, csak valahogy unalmasabb, erőtlenebb. A dal címe nem is lehetne kifejezőbb: Indián Nyár. Az igazi hév már sose jön vissza.


Tizenöt évvel ezelőtt, 1998-ban Madonnának is emlékezetes hónapja volt. A Ray of Light első kislemeze, a Frozen március 7-én a kislemezlisták élére kúszott. Szinte mindenhol a világon. A dal az MTV legtöbbet játszott videója lett abban az évben.


De hol van már a tavalyi hó, az önmegvalósítás, és a fekete paróka? Madonna botoxra és silányságra cserélte tehetségét. Az MDNA-t szeretnénk elfelejteni. De mégis muszáj megmutatnunk, hogy tizenöt év elteltével mivé lett a világ:


David Bowie számára több szempontból is emlékezetes a március: 1965 márciusában Bowie, (’The Manish Boys’ álnév alatt) feldolgozta Bobby Bland ’61-es, I pity the fool c. dalát.
Tíz évvel később, 1975. március 7-én pedig megjelent a Young Americans c. albuma, amely azóta négyszeri újrakiadást élt meg. A lemezen olyan slágerek szerepeltek, mint a Fame, a Fascination vagy a címadó Young Americans. Annak ellenére, hogy Bowie a ködös Albion szülötte, az album Amerikában is sikeres lett.



És, hogy hol tart ma a hatvanhat éves androgün nagyapa? Az új videóklipjét Floria Sigismundi rendezte. A Bowie-tól megszokott zenei váratlanság még mindig képes lekötni bárkit. A videóban szerepel Tilda Swinton, sőt Bowie-t lekapja benne a beazonosíthatatlan nemű szupermodell, Anderj Pejic is.
Ziggy még nem vonul nyugdíjba.



powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme