Milyen karácsonyfát vegyek? Itt van lapunk nagy fenyő tesztje


Évről évre gondot okoz a megfelelő fenyőfa kiválasztása? Milyet vegyek? Ezüstöt, lucfenyőt, földlabdásat, vagy műfát? Segítünk dönteni!

Lapunk óriási népszerűségének egyik oka nyilvánvalóan az, hogy lépten-nyomon megkönnyítjük olvasóink életét. Az életünket végigkísérő üzemanyagok, tárgyak, fogalmak megfelelő kiválasztása kardinális kérdés. a FOOTER.HU pedig már többször is eligazította az élet rengetegében tévelygő olvasót. Így tettünk a tűzifák, a radírok, a falfestékek, vagy épp a falevelek, és a sötét esetében is. Most – karácsony közeledtével – a fenyőfák kerülnek sorra.

A teszt szempontjai: illat, hullajtja-e a levelét, milyen nehéz belefaragni a karácsonyfa talpba, íz, valamint az, hogy mennyire jól ég.

Coney Island műfenyő



1235 ágú, pántos ágkonstrukciójú 2 és 3D-s levélzetű műfenyőről van szó. A 3D-s levelek közelről szagolva szúrnak picit, a 2D-seket pedig bandzsítva lehet csak észrevenni. Enyhe öngyújtószikrára azonnal gyullad, illatában az enyhe radírgumira emlékeztet, meggyújtva kékes lánggal, stabilan ég. De kicsit előreszaladtunk. Meggyújtás előtt üde, harapható, kissé rágós, de ízletes, a rövidke ágak ráadásul könnyen emészthetőek. Befaragni nem kell, és a levelét sem hullajtja. Jó vétel. (27 900 Ft, Dekortrend)

Rocky Mountain Spruce műfenyő



Tesztalanyunk egy aranyos, 155 cm-es példány, kiváló árnyékolással. Ezt írják róla a webshopban: „élethű másolata az észak-amerikai Sziklás-hegységben található fenyőfáknak. Gyönyörű zöldellő levelek, sűrűn elhelyezkedő ágak jellemzik. Eleganciát sugárzó szépsége kifinomult megjelelést visz otthonába. A műfenyő karácsonyi pompájában azt az érzést kelti önben, mintha egy igazi, élő fenyőfa lenne feldíszítve.” Nem tévedés, műfenyőről van szó, ám az 52 990 forintos ár már előrevetíti, hogy magas minőségről van szó. Annyira, hogy már-már érezzük a fenyőillatot a szobában, sőt még a levelét is hullajtja, persze direkt. Kóstolva omlós, különösen az alsó ágaknál enyhe fémes utóíz figyelhető meg. Vigyázat, robbansáveszélyes! (59 990 Ft, Mufenyo.net)

Lucfenyő (Pice Abies)



A mindenki által jól ismert klasszikus karácsonyfa-alapanyag. Tűlevelei fényesek, sötétzöldek. Erősen gyantaillatú. A 21. század, városi koszthoz szokott emberének elég nagy odafigyelést igényel, hiszen lassan kell fogyasztani, viszonylag rágós. Igazi slow food. Erősen tűlevél hullajtó, a lakásban elszórt levelek összetakarítása 3-5 év. Befaragni borzasztó nehéz a talpba, pláne, hogyha évente csak egyszer, december 24-én kiskanállal, vajazó késsel és csavarhúzóval próbálkozunk. (120-150 cm, 1800 Ft, Auchan)

Pink műfenyő



Pántos ágkonstrukciójú, fém lábakon álló, 584 csúcsú, pink műfenyő. Kimondottan ízléses darab. Enyhe tuttifrutti íz, erős toitoi illat. A meghitt karácsonyi esték és acid tripek elengedhetetlen kelléke. Bánjanak vele óvatosan, hiszen öngyulladásra hajlamos. Ezt választottuk otthonra, annak ellenére, hogy a Mennyből az angyal csak napszemüvegben énekelhető mellette. Pro kiegészítő: villogó-zenélő kisjézus kép, vízeséssel. (18.800 Ft, Dekortrend)

Ezüstfenyő (Picea pungens glauca)



A másik közkedvelt karácsonyfafajta. Nem véletlenül népszerű, hiszen szép formájú, mutatós, szépen feldíszítve valóban a lakás dísze lehet. Talán az ezüst miatt szidol szagú picit, de ez kiszellőztethető. Íze kellemesen fanyar, teába szórva élénkítő hatású, de vigyázat, magzatelhajtásra is használható! Könnyen lángra kap, éles, fehér fénnyel ég, apró villanásokkal. Óriási káromkodások közepette 25 perc alatt a talpba faragható. (Kb. 150 cm, 2500 Ft, Auchan)


Földlabdás (luc)fenyő (Picea Abies)




Van, aki szereti, hogyha 2-3 évig is egy karácsonyfát használhat, két karácsony között pedig kiteheti a kertbe, hadd hugyozza sárgára a tűleveleit a kutya. Nem árt tudni, ahhoz, hogy biztosan megmaradjon fenyőnk, 4-6 éves korú növényt válasszunk, aminek a magassága maximum 100 - 150 cm. Ezen növények földlabdája átlagos nagyságú, súlyuk 12-25 kg közötti. Persze a magasságnál nagyobb hangsúlyt érdemel a forma és a szín. Illatra és ízre nagyon hasonló a vágott lucfenyőhöz, de csak ha frissen vágták ki. A földlabda igen rovar ízű, és pont ez a része a terméknek az, ami nagy óvatosságot igényel. Tudjuk, hogy jövőre kezdődik az Európa bajnokság, és sokszor, sok helyen leírták már, de mi is felhívjuk rá a figyelmet: földlabdás fenyővel nagyon veszélyes kapura lőni! (150-180 cm, 1950 Ft, Fenyo-karacsonyfa.hu).

Kellemes ünnepeket!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme