Dalok egy másvilágból


Modern sámándobok, hideg, vészjósló zörejekkel a háttérben, miközben az éterben (ami leginkább az ember fülese) szövegszerű ráolvasás zajlik. Mondhatnánk elektronikus révülés-technikák kísérletének, a legújabb kori magyar könnyűzenében – Takács Árpád & Mészáros Béla zenei portréja. 


Elképzelni egy helyet, ahol máshogy telik az idő; egy egész világot, ami a miénktől eltérő más térszerkezetről árulkodik, ahol a fizikai törvényszerűségek máshogy hatnak élőre és élettelenre; ahol a szem írisze egy kikötő, aminek partján több ezer éves vándorfények pihennek meg, és a csillagos ég alatt delejes, ősi matróztörténetek hangzanak el az idők kezdetéről, amikor még csak a sötétség létezett. 


Legtöbbünk számára mindez csak is egy ukróniában képzelhető el, szótári definíció szerint: egy nem létező hely, idő és tér koordinátarendszerének együttesében, de velünk ellentétben a szigetszentmiklósi Takács Árpád & Mészáros Béla duó számára ez a jelenvaló világok legjelenvalóbbika. Zenéik elektronikus szintetizátor alapjai, melyekben az elnyújtott, kísérteties női vokálok és a pattogó, fémes csengésű dobok egyaránt megtalálhatók, egy távoli, ismeretlen világ háttér zöngéit citálják elénk. A mantraszerű, önmagába visszatérő (majd ebből az alapállapotból újra felépülő) szövegvilág pedig, mintha e különös fizika élőlényeit idézné meg. A zene és a szöveg ilyen fokú kapcsolatáról óhatatlanul az ősi révülés-technikák juthatnak eszünkbe, ahol is a révülő a hétköznapi érzékelés tudatállapotából átlép/átkel a módosult tudatállapotot jelképező folyó túlpartjára, vagyis a túlvilágra, és ott számára, vagy közössége számára értékes információkat hívhat le a segítő szellemek közreműködésével. Ha úgy tetszik, Takács Árpád & Mészáros Béla zenéi is ilyen sámánisztikus révülések. A különbség abban van, hogy az ősi dobokat és varázsigéket lecserélték a szintetizátoros, ’80-as éveket idéző hangzásvilágra, valamint olyan gépies, zörejszerű monotonitásra, ami talán csak a Mátrix című film aláfestő zenéiben hallható. A dalszövegek azonban így is meggyőznek minket arról, hogy egy feltérképezetlen, rejtjeles világba történő elhívásnak vagyunk a tanúi. 

A srácok fiatalkoruk ellenére albumról-albumra tudatosan élesítik magukban azt a belső figyelmet, ami számaik elkészítéséhez, és ami ehhez az ismeretlenül feltáruló világ minél pontosabb megszólaltatásához szükséges. Mintha szívügyük lenne a zenekedvelő közönség beavatása. Mert az nyilvánvaló, hogy mély elköteleződéssel, küldetéstudattal ragadtak hangszert. Példázza ezt a dalok szövegvilágnak kinyilatkoztató, erősen transzparens jellege, elég csak belehallgatnunk a Rendíthetetlenek című szám szövegébe: „Ősök élnek minden szélben / Rendíthetetlen reménységben”, vagy másutt: „a sors zenél”, mely dal, a duó sok éves zenei pályafutásának meghatározó szerzeménye. 

A zenekar számos zenei kísérletezés és próbafellépés mellett nyerte el a tagok által „elektroinstrumentálnak” keresztelt műfaji meghatározást.  Kezdetben, mikor még „Embryo” néven futottak, majd terveik elmélyülésével egyenes arányban mindinkább a névváltoztatás ötlete is körvonalazott bennük, főleg ének és gitár központú zenekompozícióval, illetve az akusztikusabb hangszereléssel próbálkoztak. Ezt az útkereső, 2007 és 2010 közötti időszakot két zenei anyag, a Mental Meltdown demo (2008) és a Reality Rising album (2009) tükrözi. Majd ezt követte, zenei áthangszerelés és image-váltást követően, a már „Takács Árpád & Mészáros Béla” név alatt megjelenő Negyedik Állapot című, 2012-es demójuk, illetve egy évvel később kijövő Rendíthetetlen címet viselő DVD lemez. Jelenleg a 2014-ben debütáló Másvilág duplalemezen, és az azt követő Magyar tengeren lemezen dolgoznak, melyekről hangzóanyagot a zenekar facebook oldalán, és a Soundcloud zenemegosztó oldalon hallhatunk.




A duó külön elismerésére váljék, hogy ki nem apadó lelkesedéssel és energiával veti bele magát a zeneszerzést körülölelő háttérmunkálatokba. Saját maguk készítik minimális eszközökkel, kis költségvetésből meglehetősen borongós hangulatú, különleges világlátásról tanúskodó klipjeiket (az Alakváltók klipért katt ide). Ezen kívül az albumokon található borítótervekért, és a zenekar logójáért is a tagok felelősek. Takács Árpád és Mészáros Béla személyében két igazi polihisztort ismerhetünk meg. Mindenesetre kevés az ennyire tudatosan kialakított, egységes mondanivalóval és élmény anyaggal dolgozó zenekar a magyar könnyűzenei életben.          

Jelenleg országos turnéra készülnek a hamarosan megjelenő Másvilág lemez anyagából, aminek keretében magyarországi- és határon túli helyszínekre egyaránt ellátogatnak.       


Eddig megjelent albumaik:

2008 - Embryo - Mental Meltdown (Demo) 
2009 - Reality Rising - Reality Rising (Album) 
2012 - Takács Árpád & Mészáros Béla - Negyedik Állapot (Demo) 
2013 - Takács Árpád & Mészáros Béla - Rendíthetetlen (DVD) 
2014 - Takács Árpád & Mészáros Béla - Másvilág (Dupla-Középlemez) – Előkészületben 
2015 - Takács Árpád & Mészáros Béla - Magyar Tengeren – Előkészületben



powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme