Példamutató életek – Fábián Évi: Nők Magyarországon 2



Fábián Évi (nem Éva, ő írja így a nevét) Nők Magyarországon című koncept-fotóalbuma 2007-ben jelent meg, idén pedig itt a folytatás, a Nők Magyarországon 2. Az alapötlet nem változott: 88 nő, akiket Fábián Évi valamiért értékteremtőnek tart, 88 fekete-fehér, utómunka nélküli portré és némi szöveg, három nyelven. Könyvrecenzió hajtás után!

Minden résztvevőt megkértek a készítők (Fábián Évi és a szövegeket gondozó ex-Ludditák MC, Fiáth Marianna), hogy küldjenek egy idézetet, ami a legjobban jellemzi őket. Érdekes végigolvasni a mini-biográfiákat és az alattuk található idézeteket, nagyszerűen kiegészítik egymást. A szövegek azonban, minimális terjedelmük ellenére, sokszor nagyon különböznek egymástól, néhol szinte lexikon-szárazságúak, de van, akihez dicsőítő ódát írtak.



Egy fényképalbumban persze a legfontosabbak a képek – Fábián Évi minden nőt a saját, választott közegében örökített meg, és retus, élénk színek nélkül tényleg sokkal jobban átjön, hogy valóban milyenek lehetnek. Al Ghaoui Hesna kanapéról mosolyog háborús övezet helyett, Harcsa Veronika egy kertben pihen meg. De szerepelnek a kötetben olyan nők is, akik kevésbé reprezentáltak a médiában (például T. Sós Vera világhírű matematikus vagy Marsovszky Magdalena, elismert rasszizmus-kutató), olyanok, akik régebben többet szerepeltek (Molnár Piroska, Monspart Sarolta), és akiket talán külföldön jobban ismernek, mint itthon, például Rohmann Ditta csellóművész, vagy a Nanushka márka alapítója, Sándor Szandra. De kerekes székes sportoló, fotótörténész, addiktológus, és sok egyéb szakma neves és érdemes képviselője megtalálható a könyvben.




Az ilyesmi kiadványok alapvető buktatója az egydimenziós, frontharcos feminizmus. Fábián Évi albuma szerencsére elkerüli ezt a buktát. A nők egyenjogúsága férfiakéval a világ nagy részén még papíron sem lehetséges és a mai, korlátolt és macsó Magyarország sem jár az élen a női egyenjogúság kérdésében. Pont ezért halva született akció azt hangsúlyozni, milyen különleges dolog nőnek lenni. A közös értékek fognak közös értékrendet teremteni. Azért remek ez a könyv, mert nem egy direkt feminista kiadvány, viszont olyan nők szerepelnek benne, akik mind valami érdekeset és értékeset hoztak létre, olyat, amin érdemes elgondolkodni, amiből lehet tanulni. A kötetet érdemes lenne minden pályaválasztás előtt álló fiatal lány (és fiú) kezébe eljuttatni, nagyszerű példaként állhatna előttük, láttatván: bárki képes lehet értelmes, értékteremtő életre. Nemtől függetlenül.  


Fábián Évi, Fiáth Marianna: Nők Magyarországon 2, 2014. Kiadja: Fábián Évi. 4999 Ft.

Srég


powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme