Fatima al Qadiri: Asiatisch - A kép meg a valóság


Fatima al Qadiri első stúdióalbumát picit nehéz megfogni, leginkább azért mert olyan sok minden történik ebben a 10 trekkes LP-ben. Egyrészt talán műfajteremtő koronggal van dolgunk (sino grime), vagy legalábbis egy olyannal, amely egy eddigi nem jól ismert műfajt emel a köztudatba. Másrészt pedig, ahogyan számos külföldi interjúból kiderült, komoly, társadalomkritikus koncepcióra épül az Asiatisch. Annak is megvan a miértje, hogy németül van a címe: a német a nyugati filozófia nyelve. Pont. 

Az elidegenítés a lényeg, al Qadiri egy a nyugat által megálmodott hamis keletre kíván kommentálni. Az inspiráció pedig megint csak szerteágazóan sokféle, a Disney rajzfilmek rasszista karikatúráitól, Li Bai, 7. századi kínai költőig.

Az ázsiai kultúra felettébb hiteles ábrázolása

Rossz nyelvek azt beszélik az Asiatischban a zene rovására megy a koncepció. Noha a markáns, identitáson alapuló vélemények soha nem álltak távol a kuvaiti-amerikai művésztől. A Desert Strike-ot kifejezetten a háborús övezetben megélt fiatalság ihlette, lendülete, zúzóssága valahogy egybe olvad a tematikával, és nyilván, érezzük, hogy ez nem egy klubhimnuszokat tartalmazó album, mert a basszusban, a zörejekben letagadhatatlanul ott van a kemény tartalom és kettősség is. Fatima al Qadiri a számítógépes játékok hangzásvilágából merít, mivel, elmondása szerint kint zajlott a háború, ők pedig testvérével háborús játékkal játszottak a négy fal között. Tehát a valóság és annak leképezése, nem ugyanaz, de mindkettő velünk él és olykor nehéz tudni melyik a valódi. Úgy, mint a szerintünk titokzatos távolkelet. Él bennünk, egy önmagunk alkotta kép, és ezen kívül létezik a valóság, vagy számunkra nem is létezik.



A kérdés, amit joggal teszünk fel, hogy az Asiatisch olyan album-e, amit ronggyá hallgatunk, vagy valóban inkább csak műalkotásként állja meg a helyét. A kettő persze nem zárja ki egymást.


Trekklista:

01. Shanzhai (For Shanzhai Biennial) (feat. Helen Feng)
02. Szechuan
03. Wudang
04. Loading Bejing
05. Hainan Island
06. Shenzhen
07. Dragon Tattoo
08. Forbidden City
09. Shanghai Freeway
10. Jade Stars

Az Asiatisch a Hyperdub gondozásában jelent meg 2014 május 5-n.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme